Slovenačka 'Konferencija ptica': Predstava koja nas je uvukla u sebe

Vesna Andree Zaimović
Slovenačka 'Konferencija ptica': Predstava koja nas je uvukla u sebe
Nikola Blagojević / Konferencija ptica
Hrabra igra mlade ekipe ljubljanskog savremenog teatra Glej, u predstavi po motivima teksta iz 12. stoljeća.

Tekst pjesnika, hagiografera i teorijskog sufiste Fariduddina Attara sarajevskoj je publici poznat odranije, kroz predstavu Koncert ptica Aleša Kurta (u kojoj je Dževad Karahasan tretirao ovaj tekst zajedno sa Aristofanovim Pticama).

Stoga nam je bilo još zanimljivije gledati Konferenciju ptica, Jeana-Claudea Carrierea, nadahnuto uprizorenje redateljice Nine Rajić Kranjac u produkciji Glej teatra, na sceni SARTR-a, u kasne sate drugog dana Festivala MESS. 

Redateljica se već na početku predstave, a potom još nekoliko puta, u duhu dobre domaćice obraća publici, čime u startu ostvaruje atmosferu neposrednosti i prisnosti. Ovo se nastavlja i kroz igru glumaca koji u sva tri dijela ovog 135 minuta dugog komada ostvaruju čvrstu, sli neopterećujuću vezu sa publikom.

Tekst mistika iz 12 stoljeća univerzalan je i bezvremenski, a govori o mukotrpnom putovanju preko pustinje i sedam dolina kako bi se došlo do spoznaje. Maštovit  i nepretenciozan redateljcin pristup uz sjajnu glumačku igru odiše optimizmom, nepretencioznošću i ljudskošću, okrunjen veoma originalnim i ugodnim  završetkom predstave u kojem smo svi učestvovali. 

Promišljeno korištenje muzike i zvuka, scenografija svedena na perzijske ćilime koja je istovremeno i minimalistička i raskošna, rijetko pristuni, ali s mnogo duha odabrani rekviziti poput patlidžana ili plavog sladoleda,  upotpunjuju ovu predstavu i daju joj karakter i upečatljivost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije