Slavni oskarovac Oliver Stone prošetao sarajevskim crvenim tepihom

Radiosarajevo.ba
Slavni oskarovac Oliver Stone prošetao sarajevskim crvenim tepihom
Istaknuti režiser Oliver Stone koji je počasni gost Sarajevo Film Festivala, večeras je prošetao festivalskim crvenim tepihom.

Stone se na crvenom tepihu pojavio prije ekipe filma Buđenje dana (Daybreak), čija je svjetska premijera planirana u 20 sati u Narodnom pozorištu.

Slavnog režisera dočekali su brojni fanovi, te  je nekim sretnicima poklonio i autogram, a ispraćen je gromoglasnim aplauzom. Nakon crvenog tepiha, Stone će doćiu Ljetno kino Reffeisen gdje će mu direktor SFF-a uručiti Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje Vod smrti (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi Rođen 4. jula (1989.), JFK (1991.), Rođeni ubojice (1994.), Nixon (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena Snowden (2016.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije