Admiral Mahić u Zvonu: Večer sjećanja i večer poezije

Radiosarajevo.ba
Admiral Mahić u Zvonu: Večer sjećanja i večer poezije
Admiral Mahić bio je netipičan i značajan pjesnik, čovjek koji je u penziju otišao kao slobodni umjetnik, izabravši skroman život posvećen poeziji.

Uz želju da se podsjete kako je bilo nekada u četvrtak 19. januara u prostoru kultne kafe galerije "Zvono", trubadurska trupa Planet Poezija namjerava oko 22 sata upriličiti tradicionalno pjesničko druženje uz prigodno obilježavanje početka realizacije četvrte po redu sezone s multimedijalnim programom pod nazivom Admiralska poetska gerila II - Cocktail of imagination

Na dan kada je rođen veliki pjesnik Admiral Mahić umjetnici će se u Sarajevu prisjetiti njegove pjesničke genijalnosti evociranjem vlastitih uspomena ali i izabranim Admiralovim pjesmama koje će govoriti poetski gosti iz Hrvatske Fikret Cacan, Zdravko Odorčić, te članovi Dramske grupe Krik iz Sarajeva.

U muzičkom dijelu programa nastupaju Rubina Ramović, flauta i Enes Ibričević, gitara.

 

Admiral Mahić rođen je 19. januara 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar… 

Osim poezije objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja, drame; objavio je niz dramskih tekstova za djecu emitiranih na Radiju Sarajevo. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije