Sjajan početak Sarajevo Chamber Music festivala

Vesna Andree Zaimović
Sjajan početak Sarajevo Chamber Music festivala
/ Foto: Vanja Ćerimagić, SCMF
Na najbolji mogući način počeo je šesti Sarajevo Chamber Music Festival - uz nezapamćenu gužvu u i ispred dvorane Doma armije.

 Ljudi koji u redu čekaju da uđu na koncert klasične muzike - ima li ljepšeg komplimenta za organizatore.

Petodnevni praznik kamernog muziciranja pozdravnim govorom sinoć su otvorili  idejni pokretači SCMF-a: umjetnički direktori Ivan Čavlović i Chris Finckel, izvršna direktorica Amila Ramović i dekan Muzičke akademije Sarajevo Senad Kazić.

Ovogodišnje osvježenje stiže kroz učešće Gudačkog kamernog orkestra sarajevske Muzičke akademije koji je dobio ulogu rezidentnog ansambla uz kojeg će se predstaviti eminentni solisti iz SAD-a:  violinistica Debora Wong, pijanista Bernard Rose i violončelist Chirs Finckel, uz čitavu plejadu domaćih muzičara.

Za sjajan i obećavajući početak zaslužan je svjetski poznati lutnjist Edin Karamazov. On je uz pratnju orkestra i solo izveo stara i nova djela za lutnju, podarivši nam tako pravi repertoarski dragulj.

Sigurno je da su se do sada mnogi slušatelji širim svijeta zapitali da li Zeničanin Edin Džananović, pod umjetničkim imenom Edin Karamazov ima neke nadnaravne moći pa je u stanju tako hipnotički ovladati publikom. To se desilo i ovaj put kroz izvedbe djela Vivaldija,  Bacha i savremenog autora Arva Paerta.

Instrument lutnja, tehnički prilično limitiran, stilski vezan uz razdoblje renesanse i baroka, u rukama ovog soliste progovara jezikom koji je istovremeno i uzvišeno ekskluzivan, a razumljiv i privlačan  svima. Karamazov lutnjom improvizira, njome se šali i njome osvaja. To mogu samo rijetki.

Riječi hvale idu i na račun Belme Alić, čelistice i voditeljice orkestra, koja je bivše i sadašnje studente okupila oko zaista velikog i zahtjevnog programa. Ansambl je dobro odgovorio stilski različitim kompozicijama.  Za barokna djela u orkestar je bio uključen i čembalo. 

Entuzijazam, uigranost i radost muziciranja došli su do izražaja posebno u izvedbi Respighijeve svite kao i u značajnoj praizvedbi djela bh. kompozitora Igora Karače koje je pisano specijalno za ovu priliku. Bosanskohercegovačka muzička literatura bogatija je za jedno prefinjeno djelo savremene muzike.

Festival SCMF nastavlja se u četvrtak, a sve detalje o programu saznajte na ovom linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije