Koncerti, baletne predstave, komedije: Sedmica u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Koncerti, baletne predstave, komedije: Sedmica u Narodnom pozorištu
I u sedmici koja slijedi Narodno pozorište u Sarajevu će svojim posjetiteljima prirediti bogat program.

I u sedmici koja slijedi Narodno pozorište u Sarajevu će svojim posjetiteljima prirediti bogat program. U ponedjeljak 6. marta s početkom u 19sati i 30 minuta, East West Centar u suradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo, omogućit će publici da uživaju u koncertu za kalvir i glas koji je komponovao Danijel Žontar “Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi” u režiji Harisa Pašovića.

Koncert o najboljoj čuvanoj tajni na Balkanu

"Iznimno su rijetke prilike kada se pojavi novo djelo savremene klasične muzike u BiH.  Danijel Žontar je komponirao izuzetan koncert. Nadahnuto se upustio u kompleksnu strukturu koja kreće od inspiracije izvornim blakanskim pjesmama i razvija se u milimalistički lirski i dramski muzički izraz. Impresivno je i pijanističko umijeće Danijela Žontara koje koncertu daje jedinstvenu ličnu dimenziju. Zajedno sa vrhunskom sopransiticom Aidom Čorbadžić, istražio je poseban način pjevanja na Balkanu i oni su ovaj stil doveli na nivo klasične izvedbe. Taj novi klasični pjevački stil, koji smo počeli osvajati u ovom koncertu za glas i kalvir, Danijel Žontar je nazvao  balkando.  Aida Čorobadžić je moderna solistica čija je muzikalnost zanosna. Ona hrabro ulazi u umjetnički rizik i istražuje glas, pokret i glumu. U ovom koncertu odlazi u potpuno nepoznato područje kreirajući novi pjevački domet koji sjedinjuje opersko i izvorno balkansko pjevanje. Aida Čorbadžić uspostavlja novi standard u klasičnom pjevanju – balkando. U muzičkoj historiji Balkana mi nismo imali Monteverdija, ili Bacha, ali smo imali izvorne  muzičare koji su imali klasičnu snagu. Njihova imena nisu ostala zabilježena, ali njihovo je djelo došlo do nas prenoseći se s generacije na generaciju. Danas sam sretan da mogu reći da imamo brilijantne umjetnike Danijela Žontara i Aidu Čorbadžić koji svjetskoj muzici doprinose novim djelom savremene klasike utemeljenim u najdublju civilizacijsku dimenziju Balkana", rekao je reditelj Haris Pašović.

"Za mene je magično kako je Danijel Žontar stvorio novo originalno djelo koja je inspirisano izvornom pjesmom ali nikad nije izvorna pjesma, koje je utemeljeno u tradiciji ali je cjelovito djelo avangarde 21. stoljeća.  Aida Čorbadžić u sebi ima sva stoljeća prošla i buduća.  Ona se jednako sigurno kreće u prostoru podsvijesti i prostoru svijesti a također  u emocionalnom i u metafizičkom.  Dok sam radio sa Aidom Čorbadžić i Danijelom Žontar u priremi “Pjesama o vodi, hljebu i ljubavi” oni su mi otkrivali neke dimenzije smisla i ljepote i neke krasne dijelove mene samog za koje sam samo slutio da postoje, ali bili su mi daleki. Danijel i Aida su učinili da te dimenzije postanu bliske. Volio bih da i naša publika tako doživi ovaj koncert."


Već u utorak 7. marta u 19:30 na maloj sceni EN FACE očekuje nas drama Aleksandra Radunovića “Leptir”, u režiji Emira Zumbula Kapetanovića.
U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija i Aleksandar Seksan.

Dramski tekst ‘Leptir’ ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.

U srijedu, 8. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo,  bit će izveden balet “Omer i Merima” u režiji i koreografiji Belme Čečo – Bakrač na muziku Đele Jusića po libretu Gradimira Gojera. Kostime za predstavu uradila je Amna Kunovac Zekić, dok scenografiju potpisuje Emir Geljo.

U predstavi sudjeluju solisti i ansambl Baleta NPS, uz našeg gosta iz Beograda Milana Rusa koji će utjeloviti ulogu Omera, hor Opere NPS, učenici III i IV razreda Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ i Sarajevska filharmonija kojom će dirgovati Aida Jažić.

Balet “Omer i Merima” možete pogledati i narednog dana u četvrtak 9. marta, u 19:30h.

U petak, 10. marta , na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 19:30 sati,  bit će izvedena komedija „Elizabeta Bam“, u adaptaciji i režiji Aleša Kurta.

Svako izvođenje komedije „Elizabeta Bam“ izaziva oduševljenje kod publike i teatarskih znalaca. U predstavi igraju: Darja Badnjević, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Mediha Musliović, Kemal Čebo, Vedrana Seksan, Leo Šarić, Elma Juković i Merima Lepić.
Senzacionalnu scenografiju potpisuje vrsni Osman Arslanagić, potpis na kostime stavila je Neira Sinanbašić.

U subotu, 11. 3. 2017. U 19:30 sati, u Narodnom pozorište Sarajevo,  bit će prikazana  satirična komedija "Prosjačka opera" u režiji Kokana Mladenovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije