"Scream For Me, Sarajevo" odlazi u Beč na Filmski festival

Radiosarajevo.ba
"Scream For Me, Sarajevo" odlazi u Beč na Filmski festival
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bruce Dickinson - gost Radio Sarajeva povodom snimanja filma
Film koji prati dolazak frontmena kultnog metal benda Iron Maiden - Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine nastavlja svoj festivalski život.

Scream For Me Sarajevo  će 23. i 25. aprila imati dvije projekcije na  LET'S CEE Film Festivalu u Beču.

"Izuzetna mi je čast da sa svojim kolegama Tarikom Hodžićem i Jasenkom Pašićem predstavljamo film u Beču gdje ćemo imati priliku da nakon projekcije odgovaramo na pitanja publike i novinara. Jako je bitno da ovaj film ide dalje po svijetu i ispriča ovu posebnu priču", istaknuo je producent filma Adnan Ćuhara.

"Ovaj film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najvrednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden - Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC)",  

Ideja o nastanku filma potekla od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

Podsjećamo, ovaj film otvorio je takmičarski dio programa u kategoriji dokumentarnog filma, te osvojio tri prestižne nagrade:

  1. Human Rights Award - Award for the best film of the Competition Programme - Documentary Film dealing with the subject of human rights,
  2. Special Jury Prize for the Competition Program Documentary Film i
  3. Audience Award for the Best Documentary, nagradu publike sa rezultatom 4,98 što je najbolji rezultat u historiji ovog festivala.

Film je imao četiri projekcije na prestižnom Goteborg Film Festivalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije