Sastanak na vrhu u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Sastanak na vrhu u Narodnom pozorištu
Na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE u ponedjeljak 23. januara u 19:30 sati, bit će izvedena drama Roberta Davida MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice koji je ujedno izvršio odabir muzike za predstavu.

U predstavi igraju Vedran Đekić, Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić Tarakčija. Scenografiju i kostime za predstavu potpisuje Vanja Popović.

Kroz predstavu Susret na vrhu imamo priliku vidjeti strahote rate, ali ne one sa fronta. Ovdje se ne radio o fizičkim žrtvama, ovdje je riječ o mentalnom mučenju. Kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija, Eve Braun i Klare Petači vidimo ideologiju tog ratnog vremena.

One su zapravo najveće žrtve. Svi misle da im  je dobro, same kažu da su njihova porodica i prijatelji zbrinuti. Na neki način bezbjedne su, sigurne i zaštićene od ratnog stradanja (pogibije iliranjavanja). Međutim pored tog fizičkog stradanja, od kojeg su zaštićene, one su duhovno oštećene i ucjenjene, a da toga skoro nisu ni svjesne. Replika koja najbolje opisuje njihova stanja i ono kroz šta su prolazile je replika koju kaže lik Klare: „Obije smo željele mušarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.“ Sama činjenica da je Hitler bio impotentan govori da Eva Braun zapravo nije dobila ništa zauzvrat, osim što se žrtvovala za dobrobit i sigurnost svoje porodice i njihovu sigurnost. Oni je osuđuju i pitaju zašto je ne oženi, a nisu ni svjesni njena žrtve.

Preko ova dva lika, i preko priče o strahotama Drugog svjetskog rata i Trećeg Rajha, stvaramo i globalnu univerzalnu sliku, te se možemo povezati sa likovima, a sam događaj i strahote rata posmatrati kao univerzalne za bilo koji rad i dešavanja u toku njega. Treći lik ovog komada je jevrej koji se prerušio u njemačkog vojnia da bi spasio živu glavu.

Osnovni sukob se dešava između ljubavnica velikih diktatora i mete velikih diktatora (Jevreja).

Ulaznice možete kupiti na blagajni NPS koja radi u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati

 

 

CITATI IZ DRAME:

„Obije smo željele mušarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.“ Klara

„Ja sam pozlaćen okvir – i ništa više. Pozlaćen ram, a u sredini praznina. Gledam zabranjene filmove. Slušam zabranjen jazz, da bih sebi dokazala kako sam srećnija od ostalin Nijemica. Zato i pušim, špijem, šminkam se, brijem ispod pazuha.“ Eva

„Roditelji me pitaju, zabrinutim i tihim glasom: „Zašto se ne oženi tobom?“ Uvijek im odbrusim da su smiješni i staromodni; i da su ditatori uvijek u divljem braku – bio on na papiru ili ne. Ustvari, ja sam staromodna. Tražim mladoženje svoijim sestrama, čak brinem i s kim se pare njihove kuje.“ Eva

„Duče je oženjen – seljsnkom, koja mu je izrodila petero-šestero djece. Seljanka je sposobna jedino da mu kuha masna i paprena jela, koja on ne može da svari. A ja sam Dučeova kurva – la putana – tako me i zovu. Ali bar postojim. I to zvanično. I ja sam oličenje skandala, ali sam baar javni skandal.“ Klara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije