Sarajevski Don Giovanni večeras na sceni Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Sarajevski Don Giovanni večeras na sceni Narodnog pozorišta
Mnogi ljubitelji operne umjetnosti saglasni su da je Don Giovanni najbolja operna produkcija posljednjih godina u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ovo operno djelo mnogi smatraju krunom muzičke ostavštine Wolfganga Amadeusa Mozarta. Autor je operu napisao s trideset jednu godinu, a praizvedena je u gradskom teatru u Pragu godine 1787. Teatar koji se danas zove Stavovské divadlo i dalje se ponosi činjenicom da je slavna opera baš ovdje prvi put izvedena pred publikom, te je ona vrlo često na repertoaru. 

Mozartova dvočinka oduševila je sarajevsku publiku u režiji mladog beogradskog redatelja Aleksandra Nikolića, koji kaže kao je za njega ovo jedna od pet najvećih opera u literaturi.

Večeras, 15. aprila, s početkom u 19,30, na programu je novo igranje Don Giovannija na sceni Narodno pozorišta  Sarajevo!

Nastala na osnovu legende o velikom beskrupuloznom zavodniku Don Žuanu, opera tematizira pitanje morala, lažnog i istinskog, kako pojedinca, tako i cijelog društva. 

Ulogu Don Giovannija, koja u muzičkoj literaturi važi za najzahtjevniju i najdužu baritonsku rolu, na sarajevskoj sceni sjajno izvodi Marko Kalajanović

Ova se postvaka u potpunosti oslanja na domaće snage, a pored Kalajanovića, pjevaju: Aida Čorbadžić, Adema Pljevljak Krehić, Melisa Hajrulahović, Amir Saračević, Leonardo Šarić, Ivan Šarić, Denis Isaković, Nedim Bašić, Jasmin Bašić, Katarina Kikić, Ileš Bečei. Važnu ulogu u sarajevskom Don Giovanniju ima i hor. 

Ovoj su se operi divili njeni savremenici - praška javnost govorila je tada da se tako nešto nikada ranije nije čulo, a muzičari svjedočili kako je partitura izuzetno komplicirana za izvesti. Ni oni koji su dolazili kasnije, nisu krili oduševljenje nad Mozartovim Don Giovannijem. 

Charles Gounoud napisao je da je ovo rad bez mane koji vodi do neprekidnog savršenstva, a finale opere u kojem se Don Giovanni odbija pokajati, predmet je filozofskih rasprava za mnoge pisce među kojima je George Bernard Shaw. Gustave Flaubert je rekao da su Don Giovanni, Hamlet i more tri najbolje stvari koje je Bog stvorio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije