Sarajevska filharmonija uspješna u Italiji, Mitteleuropa večeras u Sarajevu

V.A.Z.
Sarajevska filharmonija uspješna u Italiji, Mitteleuropa večeras u Sarajevu
/ Sarajevska filharmonija na koncertu u Palmanovi, Italija; Foto: Sarajevska filharmonija Facebook
Kulturna razmjena između Bosne i Hercegovine i italije ovih dana dobija puni zamah.

Dva orkestra ukrstili su svoje putanje na relaciji između Sarajeva i sjevenoitalijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia, odakle nam dolazi njihov Mitteleuropa Orchestra. 

Večeras će sarajevska publika imati priliku da čuje ovaj simfonijski orkestar u izvođenju najljepših i najpopularnijih melodija italijanskog filma.

Za večerašnji koncert koji se organizira u sklopu Mjeseca italijanske kulture u BiH, a počinje u 19,00 u Narodnom pozorištu u Sarajevu, već je formirana lista čekanja za preostale ulaznice. 

A samo prije dva dana, najveći bh. orkestar, Sarajevska filharmonija, nastupio je u domu ovog talijanskog orkestra, drevnoj zgradi teatra Gustavo Modena u Palmanovi, na poznatom trgu u obliku zvijezde. 

Pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, naši filharmoničari ugostili su solistu - vrsnog hrvatskog pijanistu Lovru Pogorelića

Kao uvertira, odsvirana je Probuđena kasaba bh. kompozitora Avde Smailovića. Uslijedila je Simfonija  br. 2 Aleksandra Borodina, te Brahmsov 1. koncert za klavir.

"Odgovorili smo zadatku i u punom sjaju i na najbolji način predstavili bh. kulturu pred talijanskom publikom. Dobili smo velike izraze zahvalnosti od organizatora. Nadamo se da će se saradnja nastaviti i narednih koncertnih sezona. Publika nas je ispratila dugotrajnim aplauzom koji je našu dirigenticu Samru Gulamović četiri puta vraćao na scenu", rekla je za Radiosarajevo.ba Nina Granov, predstavnica Sarajevske filharmonije.
 
Većeras je Sarajevska filharmonija domaćin talijanskom orkestru, a već sutra odlazi na sljedeće putovanje. Očekuje ih koncert u Beču, u dvorani Bečkih dječaka, u utorak 29. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije