Sarajevska filharmonija održala impresivan ramazanski koncert u Kosači

Fena
Sarajevska filharmonija održala impresivan ramazanski koncert u Kosači
U organizaciji Muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice, Sarajevska filharmonija pod rukovodstvom dirigentice Samre Gulamović, održala je sinoć u Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru ramazanski koncert.

 "Ramazan je raskošni festival duhovnosti i kulture. U našoj tradiciji oduvijek je to bilo posebno vrijeme koje je oplemenjivalo i vjeru i kulturi i tradiciju, oplemenjivalo život u cjelini. Ramazan je vrelo inspiracije, nepresušna rijeka dobra, poziv  je to za povratak iskonu, vrijednostima koje život čini smislenim i potpunim", kazao je otvarajući koncert mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

 Istaknuo je kako je mjesec ramazan prilika za međusobnu suradnju i traženje mira sa sobom, s Bogom, drugim ljudima i prirodnom koja nas okružuje.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerifa Špage. 

Mušić je koncert ocijenio kako jedan od bitnih kulturnih događaja u posljednjih nekoliko godina u Mostaru i Hercegovini.

 "Nadam se da će ovo biti zapamćeno po svom kvalitetu i sadržaju kao decenijski događaj", kazao je Mušić. Sličnog mišljenja bio je i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Špago, naglasivši da će koncert doprinijeti boljem i harmoničnijem ramazanskom ambijentu u Mostaru.

Koncert su, pored poznatih ličnosti iz političkog, javnog, društvenog, vjerskog i kulturnog života u Mostaru i HNŽ-u, prisustvovali Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njegova supruga, prof. dr. Sebija Izetbegović, potpredsjednica Federacije FBiH Melika Mahmutbegović, doajen opernog pjevanja Ivica Šarić, konzulica Republike Turske u Mostaru NJ.E. Ayse Selcan Sanli, predsjednik i potpredsjendik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić i Ramiz Jelovac, mostarski paroh Radivoje Krulj, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i brojni drugi zvaničnici. 

U programu su izvedena Bizetova, Brahmsova, Mozartova, Smailovićeva, Horozovićeva klasična djela, glazbene dionice iz opere Hasanaginica i filma "Pod zastavom Muhameda", numere Akšam geldi, a nastupili su i vokalni solisti Adema Pljevljak, Leonardo Šarić i Eldin Huseinbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije