Sarajevska filharmonija obilježila Mozartov rođendan, poslušajte!

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija obilježila Mozartov rođendan, poslušajte!
Koncertom austrijskih kompozitora u sarajevskom Narodnom pozorištu obilježen je dan rođenja jednog od najvećih genija u historiji muzike - Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Sarajevska filharmonija ovom prilikom ugostila je dirigenticu iz Beča Elisabeth Atll koja je svojom energijom, preciznošću i dobrim odabirom programa učinila ovaj koncert nezaboravnim.

Centralni dio događaja bio je posvećen čuvenom Koncertu za violinu i orkestar u D-duru  Ericha Wolfganga Korngolda čija je ovo bila prva izvedba u BiH.

Solista u ovom, prema mnogima, najzahtjevnijem djelu za violinu i orkestar u svjetskoj literaturi, bio je austrijski violinista mađarskog porijekla Nandor Szederkenyi, od ranije poznat sarajevskoj publici kao gostujući koncertmajstor Sarajevske filharmonije.

Tehnički dovršena izvedba ovogo kompleksnog djela, te izraženi muzički senzibilitet soliste, ostavili su visok dojam, što je publika znala cijeniti.

Maestra Atll za ovaj je koncert odabrala i djelo Heidekrautwalzer,  kompozitorice Johanne Doderer kroz koje smo upoznali kako to zvuči tradicionalni bečki valcer u potpuno savremenom pristupu. 

Veliki aplauz zaslužila je i sjajna izvedba sarajevskog orkestra, okrunjena u Mozartovoj Jupiter simfoniji kojom je SArajevo obilježilo 261. godinu rođenja slavnog austrijskog kompozitora.

Poslušajte početak ove simfonije u izvođenju Sarajevske filharmonije:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije