Rumijeva 'Mesnevija' - djelo uz koje postajete zreliji, zdraviji i smireniji

H. A.
Rumijeva 'Mesnevija' - djelo uz koje postajete zreliji, zdraviji i smireniji
"Ona je izvor izvorovih izvora vjere o otkrivanju tajni za stizanje konačnom cilju, jasnom saznanju i vjerovanju" pisao je Mevlana Dželaludin Rumi, sufijski mistik, pjesnik i teolog, o 'Mesneviji'.

U punoj Kongresnoj sali Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu večeras je upriličena promocija 'Mesnevije', u organizaciji Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH.

Povod promocije je bila Nova 1438. hidžretska godina.

Mesneviju je s perzijskog jezika preveo i obilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916-1994).

Kako su promotori istakli, ovo je monumentalno djelo neprocjenjive vrijednosti. Dugo i brižljivo rađeni prijevodi i komentari, u potpisu Ahmeda-ef. Mešića.

U tri toma, na 2.320 strana, 'Mesnevija' predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, kako piše urednik prof. dr. Izet Zikjri Pajević,onakve kakve se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima.

"Dersovi iz Mesnevije i okupljanja tim povodom predstavalju svojevrstan vid duhovne psihoterapije čiji se određeni elementi mogu pronaći i u modernim psihoterapijskim metodama.

Kroz slušanje dersova iz Mesnevije ljudi se oplemenjuju , nauče da razmišljaju, saznaju o sebi, rade na sebi, usavršavaju se, postaju zreliji, zdraviji i smireniji, dotjeruju svoje misli, emocije i ponašanje, postaju obzirniji prema drugim ljudima, stvorenjima, stvarima..." , riječi su urednika promovisanog izdanja 'Mesnevije', prof. dr. Izeta Zikjri Pajevića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije