Ambasadorica Njemačke u Mišćinoj džamiji: "Medina" zablistala punim sjajem

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Njemačke u Mišćinoj džamiji: "Medina" zablistala punim sjajem
Radiosarajevo.ba / Njemačka finansirala restauraciju fresaka u Mišćinoj džamiji
Mišćina džamija u sarajevskom naselju Kovači ponosi se s dvije kulturno-historijski veoma vrijedne freske: Mekka i Medina.

Nažalost, u poslijeratnoj obnovi ove džamije, ove slike bile su, usljed greške ili neznanja, bile prefarbane. Dvadeset godina kasnije, uz pomoć Ambasade Njemačke i u saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, završena je restauracija ovih slika.

Danas su njemačkoj ambasadorici Christiani Hohmann prezentirani rezultati restauratorskih radova. Gospođa Hohmann se obradovala ovim divnim umjetničkim djelima koje je okarakterizirala kao „jedinstvena i fascinantna“.

Godine 1870. poznati umjetnik Mustafa Fagin postavio je ove vrijedne freske s motivima Mekke i Medine na unutrašnje zidove džamije te umjetnički oslikao mihrab. S godinama ova umjetnička djela su propadala i pogrešno su sanirana. Njemačka ambasada je 2015. i 2016. godine sredstvima Savezne vlade finansirala tehnički egzaktnu sanaciju freski i mihraba.

Stručna restauracija

Tokom radova u 2015. godini ustanovljeno je da je građevinska konstrukcija džamije u mnogo lošijem stanju nego što se očekivalo. Tako su se morali provesti obuhvatni pripremni radovi na stabilizaciji zida, na kojem su postavljene slike. Ovi radovi su iscrpili budžet za projekt, tako da je 2015. zidna slika Medina na kraju bila pak stručno stabilizirana, ali s nje nije bilo moguće odstraniti tamni sloj laka koji je nestručno nanesen u prošlom stoljeću. Iz tog razloga, Ministarstvo za vanjske poslove u Berlinu je pored prvobitnih 37.180 eura stavilo na raspolaganje dodatnih 7.180 eura kako bi se ovi radovi mogli završiti. Sada je i zidna slika Medina pored druge freske Mekka zablistala u novom sjaju.

„Ova restauracija uvrštena je u niz značajnih sakralnih objekata čiju restauraciju je potpomogla Njemačka ambasada tokom proteklih godina.“, izjavila je njemačka ambasadorica. Tu spadaju restauracije: - glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu, - manastirske crkve u Vozući, - Ali-beg Kapetanović džamije u Vitini.

Kod svih projekata Ambasade nije riječ o religiji, već o očuvanju kulturne baštine, koja pripada svim ljudima u Bosni i Hercegovini - neovisno o njihovoj vjeri ili etničkoj pripadnosti", naglasila je ambasadorica Hohmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije