Prvi festival pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge"

Radiosarajevo.ba
Prvi festival pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge"
Festival pravoslavne crkvene muzike „Dani Sloge” prvi je festival ovakve vrste u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Ovaj događaj vrhunac je težnje SPD "Sloga" da muziku kojom se bave i iskustvo koje posjeduju prenesu široj javnosti.

SPD „Sloga”, kao najstariji hor u Sarajevu, njeguje decenijsku tradiciju horskih sabranja. Kroz svoju istoriju, a posebno do II svjetskog rata, ugostili su gotovo sve značajnije horove sa prostora bivše zajedničke države.

Jedan od prvih takvih susreta bio je 1895. g, kada su u Sarajevu gostovale mostarske „Gusle”, na čelu sa velikim Šantićem, a u njihovom ansamblu bili su i Jovan Dučić, braća Ćorovići i dr. 

"'Sloga' je posljednjih godina učestvovala na nekoliko festivala, te smo tako došli na ideju da i mi pokušamo organizovati jedan takav događaj. Cilj nam je da ovakvim manifestacijama ponudimo publici, pogotovo mladima, nešto drukčije od svakodnevne poplave nekvalitetne muzike i (ne)kulture.

Nimalo laku i zahvalnu zamisao uspjeli smo ostvariti uz podršku Srpskog humanitarnog udruženja „Dobrotvor” iz Sarajeva,  Mitropolije dabrobosanske, Ministartva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije", ističu iz SPD "Sloga".

Na otvaranju festivala, pored „Sloge”, nastupti će i muški horovi – „Istočnik” iz Banje Luke i „Servikon” iz Istočnog Sarajeva, Mješoviti hor Filozofskog fakulteta iz Pala, te Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Pored koncerata bit će održana i dva predavanja eminetnih stručnjaka iz oblasti pravoslavne crkvene muzike. Predavanja će održati Tamara Adamov Petijević, dirigentica novosadskog hora „Sveti Stefan Decanski”, i prof. dr Danica Petrović, svjetski poznata muzikologinja i dugogodišnja direktorica Muzikoloskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Festival se, moglo bi se reći, prirodno izrodio iz dugogodišnjeg rada profesora i studenata Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu", govore iz SPD "Sloga".

Veliku zahvalnost i Smjer, kažu iz SPD „Sloga”, duguju na neizmjernoj podršci koju je pružao blaženousnuli mitropolit dabrobosanski Nikolaj i koju sada pruža administrator Mitropolije dabrobosanske, njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije.

"Sarajevo je grad festivala, te smo sigurni da će i festival „Dani Sloge” imati svoju publiku i pronaći svoje mjesto na kulturnoj sceni grada. Dobro nam došli!", ističu iz "Sloge". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije