Poruke iz Zemaljskog: Moramo zaustaviti propadanje muzejskog blaga

Fena
Poruke iz Zemaljskog: Moramo zaustaviti propadanje muzejskog blaga
Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BIH
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH, danas je u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja upriličila predavanja o temi preventivne konzervacije.

Događaju su prisustvovali studenti Univerziteta u Sarajevu od kojih se očekuje da u svojoj profesionalnoj karijeri rade na planiranju upravljanja, zaštiti i konzervaciji kulturno-historijskog naslijeđa.

Načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur kazala je da će se obnova odnositi na istočni dio zgrade, odnosno odjeljenja za arheologiju.

"Taj dio, poslijeratnih dešavanja nikad nije obnovljen u građevinskom smislu. Restauracija će se odnostiti na obnavljanje fresaka", istaknula je Pravidur.

Sredstva za projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu" donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH, u iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 KM).

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Aida Bičakčić kazala je da su projektne aktivnosti usmjerene na preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Za 2016. godinu planirana je implementacija dijela aktivnosti na preventivnoj konzervaciji kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uvjeta sigurnosti kompleksa te aktivnosti u vezi s restauracijom krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, kao i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa.

Kako je rečeno danas, aktivnosti koje će se provoditi u fazama i, u trajanju od tri godine, poboljšat će prezentaciju i sigurnost muzejskih zbirki u svim paviljonima Zemaljskog muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije