Više od 400 mladih iz BiH danas u performansu Treći Raj

Radiosarajevo.ba
Više od 400 mladih iz BiH danas u performansu Treći Raj
Veliki talijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto sudbinski je vezan uz glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje će danas predstaviti svoj "milenijski" performans.

Treći Raj naziv je umjetničkog rada u kojem će učestvovati više od 400 mladih iz raznih gradova BiH, a koji će se izvesti  na platou Skenderije danas u 14 sati.

Njegov autor, največi savremeni umjetnik Italije Michelangelo Pistoletto, ovim će iskazati najdublje poštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenim ljudima. 

Pistoletta je jučer u Sarajevu dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon čega je posjetio galeriju Srebrenica, te Vijećnicu u kojoj se susreo s gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Tu ga je dočekao i dječiji hor "Suncokreti", čija je pjesma izmamila i suze u umjetnikovim očima. U večernjim satima, u ateljeu Figure, maestro Pistoletto se družio sa sarajevskim umejtnicima, a nastupili su Aida Čorbadžić, Damir Imamović i Belma Alić. 

Ova posjeta bit ce prilika da maestro Pistoletto obznaniti svoju namjeru da Sarajevu pokloni jedno od svojih najvaznijih djela Mjesto multikonfesionalnog i svjetovnog okupljanja tzv. Multikonfesionalu kocku, a u okviru nove trece razvojne faze Ars Aevija.

Pistoletto je bio prvi umjetnik internacionalnog značaja  koji je donirao djelo za Kolekciju Ars Aevi, te je bio i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao reprezentativnu samostalnu izlozbu u Sarajevu, pri Umjetnickoj galeriji BiH, 2001. godine.

U Sarajevo će danas stići i mladi iz Stoca, Mostara, Tuzle, Banja Luke, Srebrenice, kako bi učestvovali u performanceu Treceg raja zajedno sa maestrom Pistolettom.

Danas u 12 sati performansu će prethoditi javno predavanje o temi Trećeg raja maestra Pistoletta u amfiteatru Doma mladih. Ulaz je slobodan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije