Predsjednik Italije posjetio kolekciju Ars Aevi

V.A.Z.
Predsjednik Italije posjetio kolekciju Ars Aevi
Ovu kolekciju smatraju najvrjednijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, vrijednu milione eura, ali ona još nema svoj stalni dom u Sarajevu.  

U nastanku umjetničke Kolekcije Ars Aevi u velikoj mjeri su učestvovali talijanski umjetnici, kao i jedan od najvećih arhitekata današnjice Renzo Piano

To je irazlog što je predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella, prilikom svoje posjete Sarajevu iskoristio priliku da obiđe Ars Aevi depo

Njegovi domaćini bili su ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, te Enjo Hadžiomerspahić, osnivač kolekcije. 

Medju talijanskim autorima u kolekciji su zastupljeni: Enrico Castellani, Michelangelo Pistoletto, Carla Acardi, Alighiero Boetti, Eliseo Mattiacci, Alfredo Pirri i Remo Salvadori, Ettore Spletti.
 
Kontakt s Italijom ogleda se i kroz suradnju s Muzejom savremene umjetnosti Luigi Pecci u Pratu i Venecijanskim bijenalom.

Očekuje se da će Kanton i Grad Sarajevo, zajedno sa Ars Aevijem, ipak uspjeti realizirati projekt koji je arhitekta Renzo Piano poklonmio Sarajevo, te izgaditi Muzej suvremene umjetnosti, koji bi trebao biti smješten na čistini između Zemaljskog i Historijskog muzeja.  

Predsjednik Mattarella bio je pokrovitelj koncerta Teatra La Scala, ovog jula u Sarajevu, kada je njihovim koncertom na najsvečaniji način obilježeno 20 godina srebreničke tragedije. Tada se putem zvanične web stranice obratio čitavom svijetu s porukom da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti. 

Svojom posjetom, predsjednik je naglasio važnost projekta Ars Aevi u međunarodnom kontekstu, posebno imajući u vidu da je EU odobrila sredstva za izradu projektne dokumentacije izgradnje muzeja.

Inače, predsjednik Mattarella počasni je gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa koji se ovog vikenda odvija u Sarajevu. 

Ovoj značajnoj dvodnevnoj konferenciji, osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora Brdo-Brijuni procesa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, prisustvuju i stalni članovi Procesa – lideri Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije