Povelja Kulina bana će biti vraćena u BiH

Radiosarajevo.ba
Povelja Kulina bana će biti vraćena u BiH
FOTO: Arhiv / 829. godišnjica Povelje Kulina bana
Na početku manifestacije "Večernjakov pečat" u mostarskom domu Herceg Stjepan-Kosača direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković najavio je da će Povelja Kulina bana biti privremeno vraćena u BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru Večernjakovog pečata i glavnom uredniku Večernjeg lista u BiH ovjerenu presliku Povelje Kulina bana koja se nalazi u Biblioteci Akademije nauka Ruske Federacije u Sankt Petersburgu.

Pavković je podsjetio da je Bosna i Hercegovina više puta bezuspješno pokušavala vratiti rodni list srednjovjekovne Bosne, te je istakao da je na inicijativu Večernjakovog pečata Rusija pozitivno odgovorila i najavila da će ustupiti BiH Povelju Kulina bana na privremeno korištenje uz ispunjavanje određenih uslova.

"Kao prethodnicu originala Ruska Federacija danas nam je dostavila ovjerenu presliku Povelje Kulina bana. Želeći vjerovati da će najava povratka originalnog rodnog lista u BiH biti potjecaj za dolazak dugo očekivanog europskog proljeća na ove prostore, proglašavam 16. Večernjakov pečat otvorenim", rekao je Pavković na otvaranju manifestacije na kojoj će biti dodijeljena priznanja u više kategorija, uključujući i glavnu nagradu za osobu 2016. godine u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije