Posjetite izložbu djela skulptora Alije Kučukalića

Radiosarajevo.ba
Posjetite izložbu djela skulptora Alije Kučukalića
Izložba je svojevrstan hommage skulptoru Aliji Kučukaliću, ali i prilika da se promovira reprezentativna monografija posvećena njegovom djelu.

Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu od 3. do 17. novembra.

Alija Kučukalić rođen je 22. aprila 1937. godine u Sarajevu, a umro je 23. juna 1992. godine.

Bosanskohercegovački je kipar, jedinstveni umjetnik i svestrani kulturni djelatnik koji je svojom ličnošću, umjetničkim stvaralaštvom i pedagoškim radom na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, ostvario suštinski značaj na razvoj bosanskohercegovačke kulturno-umjetničke sredine i zadužio je svojim izuzetnim umjetničkim, prije svega skulptorskim djelima.

Bio je jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na kojoj je izabran u zvanje docenta 1972. godine na predmetu kiparstvo koji je u zvanju redovnog profesora predavao do smrti.

Bio je prodekan, šef Odsjeka za kiparstvo, šef Kolegija za postdiplomski studij i predsjednik Umjetničkog savjeta ULUBiH-a

Umjetničko djela Alije Kučukalića prezentirano je publici od 1967. do 1992. godine na mnogobrojnim izložbama umjetničkih galerija i muzeja u zemlji inostranstvu. Mnoge njegove skulpture i crteži sa tih izložbi ostali su u postavkama bosanskohercegovačkih i inostranih umjetničkih kolekcija, ali danas se, nažalost, rijetko mogu vidjeti.


Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

Kako je već navedeno, izložba će biti otvorena od 3. do 17. novembra 2016. godine, a svi zainteresirani su pozvani na otvaranje u četvrtak u 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije