Podrška inicijativi za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu

Fena
Podrška inicijativi za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu
Ministar za civilne poslove Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s predstavnicima Udruženja “Saraj sevdah” o inicijativi za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Osmanović je informisao sagovornike da je Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om podržala inicijativu Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle za nominaciju sevdalinke za Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

"Ova inicijativa dostavljena je Federalnom ministarstvu za kulturu i sport koje bi trebalo da bude nosilac aktivnosti, a Ministarstvo za civilne poslove BiH pružit će maksimalnu podršku u realizaciji ovog projekta", rekao je Osmanović.

Podsjetio je da je postupak upisa stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine trajao skoro sedam godina, što govori o strogim pravilima i velikim obavezama koje imaju sve institucije i organizacije uključene u postupak nominacije.

Predstavnici Udruženja “Saraj sevdah” iskazali su spremnost da svoje kapacitete i znanja stave na raspolaganje i izrazili očekivanje da će društvo podržati inicijativu čiji je cilj očuvanje i promocija tradicije BiH. Kako bi ukazali na značaj upisa sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, već su organizovali jednu javnu tribinu sa eminentnim predavačima.

Na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO trenutno se nalazi 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine. Nominacija konjičkog drvorezbarstva u završnoj je fazi i bit će razmatrana ove godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije