Počinje SASEVC: Prvo međunarodno takmičenje violinista u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Počinje SASEVC: Prvo međunarodno takmičenje violinista u Sarajevu
Koncertom u dvorani Muzičke akademije i svečanim izvlačenjem redoslijeda takmičara, večeras će u Sarajevu započeti prvo međunarodno violinsko takmičenje Jugoistočne Europe

Takmičenje pod nazivom “Sarajevo Southeast European Violin Competition" (SASEVC) organizira udruženje Mali Mozart, a održat će se  od 13. do 20. jula 2017. godine

Predsjednik osmočlanog internacionalnog žirija "Sarajevo Southeast European Violin Competition" je renomirani Emeritus Univerzitetski prof. Paul Roczek s Univerziteta Mozarteum iz Salzburga. Generalni pokrovitelj ovog takmičenja je Austrijska ambasada u BiH.

"Naša misija je da svi učesnici, studenti, djeca, mladi profesionalci i njihovi edukatori iz Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele Jugoistočne Europe mogu: interaktivno obogatiti i afirmirati svoja referentna portfolija, pokazati i prezentirati svoje stručno znanje i svoje vještine, razmijeniti i usporediti svoja programska i kvalitativna edukativna lokalna iskustva s naprednim i renomiranim profesorima s međunarodno istaknutih univerziteta", istaknuo je Rusmir Piknjač, osnivač takmičenja.

Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesiranja kao regionalni centar za talentirane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između Centralne i Jugoistočne Europe.

"Također, SASEVC ima potencijal da bude dodatni katalizator za jačanje već duboko ukorijenjenih kulturnih, ekonomskih i historijskih veza između Austrije, Bosne i Hercegovine i našeg cijelog regiona. Naša namjera je da preko renomirana 3 člana žirija iz Austrije iskoristimo ovu priliku da stavimo fokus na edukaciju i dodatno ukažemo na kvalitativne i strukturalne programske razlike između centralne Europe i našeg regiona jugoistočne Europe", naglasio je Piknjač.

Nagrade će biti uručene pobjednicima u sve tri kategorije, a dodijelit će se  i dvije specijalne Grand Prix nagrade čiji će laureati pohađati ‘’International Summer School Mozarteum University'' (prestižnu ljetnu školu) u Salzburgu. Mladen Sofrenić, graditelj violina iz Doboja će nagraditi pobjednika jednom svojom majstorskom violinom.

13.07.2017. u 19:00h, SVEČANO OTVARANJE - Koncert / Izvlačenje redoslijeda takmičara / Koktel

14.07.2017.  
Prvi krug: - Grupa A od 14:00h - 16:00h 
Grupa B od 17:30h - 18:30h 

15.07.2017. Prvi krug: -Grupa C od 10:00h - 12:30h 

15.07.2017. u 17:00h, MAJSTORSKA RADIONICA
“Austrijska tradicija interpretacije klasične muzike, sa posebnim fokusom na djela - Mozarta”

16.07.2017. Drugi krug: - Grupa A od 14:30h - 16:00h 

17.07.2017. Drugi krug: - Grupa C od 09:30h – 12:30h

18.07.2017. FINALE:
- Grupa A od 10:00h – 11:30h (Proglašenje pobjednika)
- Grupa B od 12:00h – 13:30h (Proglašenje pobjednika)
- Grupa C od 17:00h – 18:30h (Proglašenje pobjednika)

19.07.2017. u 19:00h, SVEČANA CEREMONIJA ZATVARANJA / Proglašenje pobjednika / KONCERT pobjednika iz sve tri grupe 

Sve aktivnosti su otvorene za javnost
Period od 13. – 18. Jula, sva dešavanja su na Muzičkoj akademiji Sarajevo.
Koncert Period 19. Jula, Dom OS BiH.

Partneri – prijatelji koji podržavaju ovaj projekat su: Austrijska ambasada Sarajevo, Muzička akademija Sarajevo, Mozarteum University Salzburg, Srednja muzička škola Sarajevo, OSCE, RCC, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Centar, BH Telecom, BH Pošta, Dom OS BiH, Sofrenić Mladen Violins, Holiday, Metropolis, Franz and Sophie, LD agency, Torus d.o.o., Promet Tehno Yamaha, Visual Identity.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije