Početkom proljeća širom svijeta slavi se poezija

Radiosarajevo.ba
Početkom proljeća širom svijeta slavi se poezija
Pixabay / Ilustracija
Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (USA), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Uglavnom se slavio u oktobru, ponekad petog, ali krajem 20. stoljeća slavlje se održavalo 15. oktobra, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija.

Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-ovog zvaničnog proglašenja, naizmjenično slavljen u oktobru i novembru. Tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Osim što je prvi dan proljeća i Svjetski dan poezije, 21. marta je i rođendan hrvatskog književnika Ivana Gorana Kovačića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije