Početak februara donosi sjajne predstave u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Početak februara donosi sjajne predstave u Narodnom pozorištu
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak 3. februara s početkom u 19 sati i 30 minuta bit će izvedena drama Harisa Pašovića „Otkrivanje žene“.

Predstava je nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju: Berna Balić, Amar Čustović, Katarina Kikić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Merima Lepić-Redžepović, Minka Muftić, Irena Mulamuhić, Mediha Musliović, Dražen Pavlović, Sanela Pepeljak, Slaven Vidak i Danijel Žontar.

Samopouzdanje žene - riječ dramaturga 

"Otkrivanje žene je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst nastajao je u toku procesa postavljanja predstave. Otkrivanje žene razmatra egzistenciju žene na Balkanu kroz vjekove", rekla je dramaturginja Džejna Avdić.

Otkrivanje žene jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje... Žene su od statusa nižih bića postale emancipovane i izborile su se za svoja prava.

Smatram, kao mlada žena, da predstavu Otkrivanje žene trebaju pogledati muškarci i žene svih generacija. Osim što ovaj komad preispituje egistenciju žene kroz vjekove, te se u njoj iznose činjenice i argumentovano se govori o egzistenciji žene, smatram da ima i revolucionarnu ulogu budući da zaista utiče na svijest gledalaca, navodi ih da sebi postave neka pitanja i podstiče na razmišljanje. Otkrivanje žene me podstaklo da više vjerujem u sebe, volim i cijenim sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Ako se isto desi barem nekolicini žena u publici, to će biti dokaz da smo uspjeli. Unaprjeđivanjem svijesti pojedinca unaprjeđujemo kolektivnu svijest.

Svakodnevno nas mediji zatrpavaju vijestima iz crne hronike u kojima su žene žrtve – bijelo roblje, silovanje, različite vrste nasilja, ubistva ili samoubistva... Neke žene su uspjele da se emancipuju i oslobode okova patrijarhalnog društva, ali neke su i dalje robinje u 21. vijeku. Otkrivanje žene ima i karakter terapije, kako za žene tako i za muškarce", rekla je Avdić.

Nakon predstave Otkrivanje žene već u subotu na sceni Narodnog pozorišta očekuje vas komedija Jedan čovjek dva šefa, u režiji Nine Kleflin.

Predstava Jedan čovjek dva šefa, autora Richarda Beana, rađena je prema motivima 300 godina stare komedije Sluga dvaju gospodara, Carla Goldonija. Naručio ga je direktor britanskog nacionalnog pozorišta, a praizvedba je održana 2011. godine. Jedini njegov uslov je bio: da ovim komadom vrati publiku u pozorište i uspjeli su u tome. Jedan čovjek dva šefa je postao veliki hit s preko 200 izvedbi. Komad je igran u nekoliko zemalja, kao i na Broadwayu.

Predstava u režiji višestruko nagrađivane rediteljice Nine Kleflin. Komedije su njena uža specijalnost. Dođite i provjerite zašto ?

 
Ponedjeljak nam donosi fantastičnu komediju Branislava Nušića Ožalošćena porodica u režiji Ahmeda Imamovića. Predstava počinje u 19 sati i 30 minuta.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije