Bogat program 56. MESS-a otvorit će Vedrana Seksan

Jasmina Ćebo
Bogat program 56. MESS-a otvorit će Vedrana Seksan
Ovogodišnji 56. internacionalni teatarski festival MESS publici će predstaviti teatarske produkcije od Meksika do Sirije.

"Naša zemlja i Sarajevo imaju događaje od internacionalnog značaja i internacionalnog karaktera, dajući do znanja svima da se kroz odnos prema kulturi i umjetnosti pokazuje i odnos prema nama kao građanima i građankama ove zemlje", kazao je direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu, naglašavajući kako se MESS uvijek suprotstavljao fašizmu, primitivizmu i svemu onome što je bilo neprijateljsko.

Ministar za kulturu i sport KS-a Mirvad Kurić naglasio je iznimnu važnost MESS-a kao srži teatra, ne samo za bh. već i regionalni teatar, podsjetivši da ovaj festival već godinama prate samo pohvale za njegov kvalitet.

"Intenzivno ćemo finansijski pojačati rad MESS-a. Svi smo dužni više ulagati u program i infrastrukturu ovog festivala, te je potrebno da se u tom smislu svi pokrenemo i udružimo snage", kazao je, izdvojivši posebno Evropsku teatarsku konvenciju kao veliki događaj za bh. pozorište.

Rukovoditeljica umjetničkih sadržaja i selektorica Festivala Selma Spahić pomenula je nekoliko važnih stvari vezanih za program. Jedna od njih je i to da će ovogodišnji festival otvoriti glumica Vedrana Seksan uz song iz predstave What is Europe?.

"Vedrana je između ostalog i članica ansambla pozorišta i imala je impresivnu teatarsku godinu što mislimo da je vrlo bitno istaći i ispratiti. Činjenica da jedna bh. glumica, i to uopće ne govori o kvalitetu nego o informiranosti evropskog teatra o našim kvalitetima, imala premijeru u Residenz Theater u Minhenu je zaista jedna od velikih vijesti za ovu državu i njenu kulturu", kazala je Spahić.

Također je podsjetila na dva važna segmenta ovogodišnjeg festivalskog programa - Evropsku teatarsku konvenciju (ETC) koja će biti održana od 6. do 10. oktobra, te IYMA radionicu za mlade pozorišne stvaraoce, izvođače i uposlenika teatra.

"IYMA mreža mladih nada koje tek počinju karijere je vrlo bitna jer egzistira već šest godina, a u okviru ovog programa bit će izvedeno šest predstava", kazala je ona.

Prije zvaničnog otvaranja Festivala, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR prethodno će biti izvedena predstava Ispravak reditelja Jiri Havelke iz Češke Republike.

Festival će ove godine u petak, 30. septembra, u Sarajevskom ratnom teatru u 18 sati započeti koreografskom predstavom Ispravak, češkog reditelja Jiří Havelke, dok će se svečano otvoriti sa predstavom Galeb višestruko nagrađivanog MESS-ovog gosta Tamása Aschera.

U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel-diskusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije