Otvoren regionalni konkurs za kratku priču 'Biber'

Radiosarajevo.ba
Otvoren regionalni konkurs za kratku priču 'Biber'
Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je po drugi put otvoren regionalni konkurs za kratku priču "Biber".

Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine (odnosno 2001. godine). 

Kako se navodi u konkursu, pozivaju autorice i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku pošalju svoje priče.

Poziv se odnosi na afirmirane autorice i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Konkurs je otvoren do 14. juna 2017.

Autori/ce tri najbolje priče bit će nagrađeni novčanim nagradama:

1. nagrada 800 eura
2. nagrada 600 eura
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova bit će objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Tatjana Gromača, Faruk Šehić i Kim Mehmeti. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Odluka žirija bit će objavljena do 30. oktobra 2017.
(Proces donošenja odluke traje relativno dugo zbog potrebe da se veliki broj priča prevodi.)

O pravilima i uslovima konkursa informacije možete dobiti na stranici http://biber.nenasilje.org/konkurs/

O temi

Pomirenje nije popularan termin, jer se najčešće poistovjećuje sa konceptom oprosta ili sa idejom da treba sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Duboko vjerujemo da je nemoguće zaboraviti užase gubitka, patnje i nepravde koje su ljudi pretrpjeli.

Međutim, ako pomirenje razumijemo kao odustajanje od mržnje, kao traženje načina da se dođe do pravde, ali tako da se nad drugim u tom traganju ne čini nepravda, kao šansu da izgradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve, onda smatramo da je to nešto što nam je prijeko potrebno.

Stoga želimo da pozovemo autorice i autore da na nov i kreativan način razmišljaju o pomirenju i da nas inspirišu pričama koje prevazilaze postojeće predrasude i ušančena neprijateljstva, pričama koje pomijeraju granice. I da time možda daju potreban poticaj našim društvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije