Opera 'Zmaj od Bosne' pozvana na prestižni Festival Ljubljana

Radiosarajevo.ba
Opera 'Zmaj od Bosne' pozvana na prestižni Festival Ljubljana
Radiosarajevo.ba / Opera Zmaj od Bosne
Domaće muzičko-scensko djelo čija je praizvedba obilježila kraj 2016. godine, bit će prvi put predstavljeno inozemnoj publici.

Opera Zmaj od Bosne, remek-djelo kompozitora Asima Horozića, na libreto Nijaza Alispahića i u režiji Ozrena Prohića, bit će izvedena u Ljubljani, na prestižnom Ljetnom festivalu, 24. jula 2017.

Gostovanje ovog djela nastalog u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevu, ravno je poduhvatu: u pitanju je ogroman izvođački aparat od oko 150 ljudi, uključujući Hor Opere, članove Baleta, kao i orkestar Sarajevske filharmonije.

 Za Operu Narodnog pozorišta i našu državu ovo je izuzetno važan događaj, s obzirom na to da je ovo prvi put nakon rata da sarajevska Opera sudjeluje na nekom internacionalnom opernom festivalu.

Iako je riječ o festivalu koji u glavni grad Slovenije dovodi najbolje svjetske produkcije, može se pretpostaviti da će i za opernu publiku u Sloveniji gostovanje bh. umjetnika biti zanimljivo. Riječ je, naime, o originalnom, savremenom djelu (u prijevodu na slovenski jezik kao "Bosanski zmaj"), u dobroj režiji i kvalitetnoj produkciji. Zmaj od Bosne  obrađuje važnu historijsku temu i predstavlja najbolje što sarajevska Opera trenutno nudi.  

Zmaj_od_bosne_ljubljana_festival.jpg - Opera Zmaj od Bosne pozvana na prestižni Festival Ljubljana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije