Opera NPS-a na programu obilježavanja "Memorijala Srebrenica" u Velikoj Britaniji

Radiosarajevo.ba
Opera NPS-a na programu obilježavanja "Memorijala Srebrenica" u Velikoj Britaniji
Svake godine u Velikoj Britaniji se uz najveće državne počasti obilježava „Memorijal Srebrenica“, u organizaciji Fondacije „Remembering Srebrenica“ kojom predsjedava dr. Waqar Azmi OBE, uz poruku da se tragedija Srebrenice više nikada ne ponovi.

Komemoraciji u Gildhallu bit će prisutno preko sedam stotina gostiju. U većem broju gradova Velike Britanije bit će upriličeni nacionalni događaji na kojima će o srebreničkom genocidu  govoriti majke Srebrenice i politički lideri.

„Osim odavanja počasti muškarcima koji su ubijeni, moramo odati priznanje na hrabrosti ženama koje su bile žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i podizanjem naših glasova boriti se protiv mizoginije, rasizama i svih oblika mržnje“, izjavio je Waqar Azmi.

Članovi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, solisti Adema Pljevljak Krehić  i Amir Saračević, uz pratnju Aide Mušanović Arsić (klavir) i  Elvira Solaka (gitara), uzet će učešće u glavnom i drugim pratećim programima koji će se održati u Londonu, Belfastu, Mančesteru, Glazgovu, Lutonu, Kardifu.  

„Čast nam je da Narodno pozgorište Sarajevo kao krovna teatarska institucija naše zemlje, predstavlja našu državu Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem obilježavanju Memorijala“, poručuje direktorica Narodnog  pozorišta Marijela Hašimbegović.

Direktorica Hašimbegović također je izrazila  osobnu zahvalnost dr. Waqaru Azmiju za cjelokupan angažman i djelovanje po pitanju humane inicijative koju provodi sa svojih hiljadu aktivista organizacije „Sjećanje na Srebrenicu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije