Odgovor na napade na istinu: Otvorena izložba "Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara"

Fena
Odgovor na napade na istinu: Otvorena izložba "Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara"
Nasuprot održavanju koncerta Thompsona, kao znak podrške hrvatskim osuđenicima u Haagu, u Mostaru je večeras otvorena izložba fotografija 'Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara", u okviru manifestacije Putevima pobjede Armije RBiH 92-95.

Izložbu, koja predstavlja sjećanje na jedan herojski otpor Mostaraca, otvorio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je kazao kako je vrlo važno sačuvati sjećanje i ne prepustiti se zaboravu.

"Važno je sačuvati istinu i braniti istinu, onako kako smo branili BiH jer je istina napadnuta sa svih strana", ustvrdio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Ocijenio je kako se pokušava revidirati i predstaviti na pogrešan način, ono što se dogodilo u BiH.

"Ovo večeras je naš odgovor na napade na istinu", naglasio je Izetbegović.

Predsjednik kantonalnog Udruženja Zlatnih ljiljana i predsjedavajući Koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz rata Suad Muharemović kazao je kako izložba govorio o znanim i neznanim herojima Mostara koji su od 1992. do 1995. branili i obranili ne samo Mostar, već i područje Hercegovine.

Direktor Centra za mir Safet Oručević istaknuo je kako je izložba povećana ljudima koji su vodili teške vojne i političke borbe u ratnom razdoblju.

Izložbu je organizirala Koordinacija boračkih organizacija proisteklih iz obrambeno oslobodilačkog rata, u suradnji s arhivom Centra za mir.

Nakon izložbe prikazan je dokumentarni film "Odbrana Mostara 92-95".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije