Obilježen 66. rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a

Radiosarajevo.ba
Obilježen 66. rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a
/ Predstava Put do čarolije
U znaku obilježavanja šezdeset šestog rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, upriličen je prigodan program za najmlađe posjetitelje teatra.

Uz besplatan ulaz, odigrana je predstava Put do čarolije u režiji Miroljuba Mijatovića, a potom uprilična promocija knjige bosanskohercegovačkih bajki Vilenjakovo pero. 

Ova knjiga je zapravo zbirka nagrađenih i izabranih bajki sa prvog konkursa za najljepšu bajku Festivala dječije umjetnosti 2016. Prvonagrađena bajka biti će postavljena na sceni BNP-a, a riječ je o bajci zeničkog autora Fuada Tabaka. 

Direktor Bosanskog narodnogpozorišta Zenica Hazim Begagić je na konferenciji povodom ovog značajnog datuma izjavio da se Bosansko narodno pozorište Zenica može pohvaliti najproduktivnijom i najkvalitetnijom Dječijom scenom jednog narodnog pozorišta u Bosni i Hercegovini, koja u jednoj sezoni u prosjeku ima tri premijerne izvedbe. U proteklih šezdeset šest  u okviru DOLS-a  upriličeno je 186 premijernih izvedbi, a uskoro se očekuje i nova premijerna izvedbu. 

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene, Miroljub Mijatović je istakao kako je DOLS bio organizator ukupno osam Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona i pet Smotri dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, te Internacionalnog festivala edukativnog teatra.

U narednom periodu, Mijatović je najavio premijernu izvedbu predstave Šegrt Hlapić, nastale po tekstu Ivane Brlić-Mažuranić, kao i lutkarsku predstavu Prodani smijeh autorskog dvojca Darka Kovačovskog i Nađe Vasileve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije