Ne zaboravimo holokaust: Izložba "Logori u kojima su stradali Jevreji iz BiH"

Radiosarajevo.ba
Ne zaboravimo holokaust: Izložba "Logori u kojima su stradali Jevreji iz BiH"
Na današnji dan 1945. ruska Crvena Armija, oslobodila je nastrašniji logor smrti u ljudskoj povijesti - Auschwitz

Kao dio sistematskog plana uništavanja Jevreja, u Auschwitzu je, kako se procjenjuje, ubijemo oko 1,1 milion ljudi, od čega je su preko 90% bili pripadnici jevrejskog naroda. 

Tim povodom, svakog 27. januara u svijetu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Od kasnih tridesetih godina pa do  kraja Drugog svjetskog rata, u Holokaustu je pogubljeno preko 4 miliona muškaraca, žena i djece.

U našoj zemlji, ovaj dan obilježava se u organizaciji Jevrejske zajednice  i Vijeća ministar Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Muzejima Sarajeva. 

U Muzeju  Jevreja u Sarajevu danas je otvorena izložba „Pravednici među narodima“ koja odaje počast svim građanima Bosne i Hercegovine koji su, rizikujućis voje živote, spašavali Jevreje tokom Drugog svjetskog rata. 

U Galerija Novi Hram postavljena je izložba "Logori u kojima su stradali Jevreji iz BiH“ koja kroz dokumentarnu građu svjedoči o strahotama Holokausta. 

Izložba koju je koncipirao Eli Tauber, sastoji se od 25 panela na kojima su prikazani dokumenti koji svjedoče o koncentracionim logorima u koje su masovno odvođeni Jevreji iz BiH. Od Kruščice, Sajmišta, do Jasenovca i Auschwitza, ova mjesta predstavljaju simbole fašističkog zla.

U današnje vrijeme, kada smo svjedoci rastuće mržnje i isključivosti, ova izložba je više nego potrebna. Možete je pogledati u narednih deset dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije