Najbolja naučna zabava ovog petka je u pet bh. gradova

H. A.
Najbolja naučna zabava ovog petka je u pet bh. gradova
Radiosarajevo.ba / Noć istraživača
Ovoga petka obavezno dođite i otkrijte nepoznato na sarajevskom Vilsonovom šetalištu, ali i na glavnim trgovima i centrima u Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini, se obilježava Evropska noć istraživača, najveća i najzabavnija manifestacija koja promovira nauku i istraživački rad u Evropi, po peti put zaredom stiže u BiH posljednjeg petka u septembru.

Na evropskom nivou, manifestacija se ove godine proslavlja u preko 280 gradova širom kontinenta. 

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program manifestacije te još jednom naglašen značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj.

“Zadovoljstvo mi je sada već tradicionalno najaviti ovaj događaj, koji predstavlja jedinstvenu priliku za sve da se približe nauci kroz zabavu. Evropska noć istraživača financira se iz Horizonta 2020, što je najveći program EU za financiranje inicijativa u nauci. Sretni smo što se ova inicijativa širi i u granicama BiH“, istaknuo je Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

“Nauka ima značajnu ulogu u razvoju ekonomije i povećanju broja radnih mjesta”, naglasio je Mina.

Sanela Kuko, savjetnica ministrice za obrazovanje i nauku FBiH, je naznačila da je:

 “Promocija nauke i naučno istraživačkog rada izuzetno značajna, a naročito je važno što ovom manifestacijom nastojite približiti mladim naraštajima nauku i motivirati kod njih istraživački duh.”

“Zahvalni smo što nam je i ove godine pripala čast da učestvujemo u organizaciji jedne ovako važne manifestacije, naročito kada se radi o motivaciji mladih da se uključe u istraživačke projekte. Na području općine imamo veliki broj obrazovnih ustanova, te nije slučajno da smo svim kapacitetima podržali ovaj projekt”, istaknuo je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Alma Hasanović, stručna savjetnica za evropske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu za civilne poslove, istaknula je značaj programa Horizont 2020:

“Pod tim programom od 2014. godine istraživači mogu pod jednakim uvjetima aplicirati za finansiranje naučnih projekata kao i svi drugi u Evropi. Od 2014. Godine naovamo podnijeto je 200 naučno-istraživačkih projekata, dok je u toku provedba 16 od tih projekata. Da bi podržali ove procese, ministarstvo dodjeljuje i grantove za pripremu i pisanje projekata. Za tu podršku izdvajamo 440.000 maraka na godišnjoj osnovi“, naznačila je Hasanović.

Pozvala je također sve naučno-istraživačke institucije i organizacije da iskoriste mogućnosti koje nudi program Horizont 2020.

Cilj manifestacije "Noć istraživača" je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i poduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju.

Evropska noć istraživača je prvi projekt koji je povukao sredstva iz fonda Horizont 2020. Na konferenciji je naglašeno da postoje i drugi evropski fondovi iz kojih se mogu povlačiti značajna sredstva u ove svrhe, a to su Cost i Eureka.

U okviru “Evropske noći istraživača 2016” u BiH i ove godine posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju. Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih je veliki broj raznovrsnih radionica, te učešće velikog broja visokoškolskih institucija u svim gradovima, koji će predstaviti svoj rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije