Na zagrebačkom filmskom festivalu bit će predstavljeno 6 bh. filmova

Radiosarajevo.ba
Na zagrebačkom filmskom festivalu bit će predstavljeno 6 bh. filmova
Sjećam se / Scena iz filma
Od 12. do 20. novembra 2016. održat će se 14. izdanje Zagreb Film Festivala, u okviru kojeg će se prikazati 14 dugometražnih i 10 kratkih filmova u Glavnom tačkmičarskom programu. 

U takmičarski program ovog festivala ušao je kratki film Elme Tataragić "Sjećam se" koji je nacionalnu premijeru imao u okviru ovogodišnjeg Bh. film programa na Sarajevo Film Festivalu.

Radi se o filmu koji na ekperimentalan način govori o sjećanju, a snimljen je u Sarajevu prošle godine. Fotografiju potpisuje Dušan Joksimović, kostimografiju Sanja Džeba, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Režinald Šimek, a u glavnoj ulozi se našla Alena Džebo. Film je nastao u produkciji SCCA/Pro.ba, a producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Inače ovo je prvi profesionalni kratki film scenaristice Elme Tataragić na osnovu čijeg scenarija se završava i igrani film DAN KOJI NIJE IMAO IME, Teone Mitevske, a iduće godine će se po njenim scenarijima snimati čak dva igrana filma u inostranstvu.

Pored filma "Sjećam se", bosanskohercegovački filmovi bit će predstavljeni i u specijalnom programu “Sarajevo Film Festival predstavalja”.

U okviru ovog programa, bit će prikazano 5 filmova: INVERZUM Damira Bašića, JOŠ JEDAN DAN Tine Šmalcelj, BEHAR Tarika Hodžića, CRVENI SNIJEG Mersihe Husagić, i OJ, KRAJINO! Saše Karanovića, koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. 

Svi filmovi su premijerno prikazani na Sarajevo Film Festivalu u okviru Bh. film programa koji svake godine organizuje Udruženje filmskih radnika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije