Mostarski teatar mladih obilježava Svjetski dan teatra za mladu publiku

Fena
Mostarski teatar mladih obilježava Svjetski dan teatra za mladu publiku
Svjetski dan teatra za mladu publiku obilježava se 20. marta, a tim povodom u pozorištima za djecu i mlade širom svijeta igrat će se predstave te će biti organizirani susreti teatarskih radnika s publikom.

Mostarski teatar mladih tradicionalno će, sedmu godinu za redom, organizira MAT fest, čije otvaranje planirano u ponedjeljak, 20. marta, kada će na Memorijalnoj sceni 2532, s početkom u 19:30 sati, biti izvedena interaktivna predstava "Hoću letjeti".

U okviru Mat festa, koji će trajati sedam dana, bit će izvedeno osam predstava od čega tri premijere.

Ovogodišnju poruku u povodu Svjetskog dana teatra za mladu publiku uputio je Francisco Hinojosa, jedan je od vodećih meksičkih pisaca za djecu.

"Dobro ispričana priča nesumnjivo očarava djecu u publici i na neki ih način transformira. Nakon predstave, svijet se čini drukčijim, kao da ga je predstava dotaknula, omogućujući gledateljima da vide dalje od horizonta.

Kako se navodi u poruci, priča oživljava izvan granica naše mašte i pretvara nas u protagoniste jer likovima pridajemo svoje emocije i strahove, svoje želje i frustracije. Kada dođu na teatarske daske, književnost, muzika, ples, pjesma, poezija, igra, mađioničarski trikovi i žongliranje stope se u skladnu cjelinu, zajedno s resursima teatarske umjetnosti: kostimima, rasvjetom, scenom, šminkom i rekvizitima.

Doprinosi našem kulturnom nasljeđu – s naglaskom na književnost i teatar – redovno dovode do toga da djeca više upotrebljavaju maštu i pronalaze veći smisao u životu", napisao je Hinojosa u svojoj poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije