Monografija i izložba o heroinama koje su sačuvale dušu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Monografija i izložba o heroinama koje su sačuvale dušu Sarajeva
Radiosarajevo.ba / Hidajet Delić
U okviru Modula memorije 2017 bit će otvorena izložba "Žene u opkoljenom Sarajevu" nedavno preminulog fotografa Hidajeta Delića.

Na Maloj sceni "Sead Bajtović Malecni" u utorak, 9. maja bit će upriličena promocija monografije i izložba fotografija sa početkom u 19:00 sati.

Kao fotoreporter BH pressa i i saradnik AP-a, Hidajet Delić je svojom kamerom dokumentirao svakodnevni život Sarajeva. Posebna kolekcija fotogafija posvećena je ženama u opkoljenom gradu, heroinama koje su sačuvale njegovu dušu. 

"Ovim fotografijama je obuhvaćena samo prva godina rata, početak agresije, paljenje Pošte, Vijećnice, granatiranje ulice Kralja Tomislava. Na mnogim licima se još uvijek ne vidi svijest da je rat počeo i da će trajati dugo. Svi su se nadali da će to trajati petnaestak dana. Tek kada vidite ljude na ispraćaju konvoja iz Sarajeva, vidite lica odražavaju pitanje koliko će dugo taj rastanak da traje", govorio je za Radiosarajevo.ba autor fotografijia Hidajet Delić Degi.

"Mislim da su žene, poslije heroja koji su stajali na prvim linijama odbrane, bile te koje su odbranile grad. Da nije bilo žena, njihove energije i snage, ne znam kako bi se ovaj rat završio", rekao je autor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije