Mirvad Kurić za Dan muzeja: Počinjemo ličiti na evropske metropole

Radiosarajevo.ba
Mirvad Kurić za Dan muzeja: Počinjemo ličiti na evropske metropole
Radiosarajevo.ba / Historijski muzej
Sretan vam Međunarodni dan muzeja!

Živahno je danas u Historijskom muzeju koji pohodi na stotine posjetilaca svih generacija. 

Tu su porodice s djecom, parovi, mladi ljudi okupljeni u grupice, penzioneri - pripadnici svih generacija koje odlikuje jedna zajednička karakteristika: pozitivna znatiželja i žeđ za znanjem.

U Historijskom muzeju za ovaj Međunarodni dan muzeja pripremili su posebne programe i vođene ture svaki sat. Dešavanja će trajati do ponoći, uz besplatan ulaz za sve. 

Ukoliko se dvoumite kako provesti subotnje popodne i veče, preporučujemo vam obilazak sarajevskih muzeja i galerija. 

Historijski muzej danas je obišao i Mirvad Kurić, MInistar kulture Kantona Sarajevo, čije je ministarstvo ove godine prvi put podržalo zajedničku organizaciju Dana muzeja 

"Iskreno sam iznenađen brojem posjetilaca danas. Imam neki osjećaj da počinjemo ličiti na evropske metropole. Evo, ove godine obezbijedili smo i prijevoz između muzeja, kako bismo građanima omogućili da ih što više obiđu. 

U Historijskom muzeju sam posebno impresioniran depoom koji se danas otvara, jer mislim da je to nešto fenomelno, ne samo za muzejsku scenu BiH, već i svjetsku", kaže MIrvad Kurić.  

MInistar kaže kako se razgovara u smjeru da se slične manifestacije i zajednički nastupi sarajevskih muzeja organiziraju i tokom godine, kako bi ovo postao neizbježan dio turističke ponude kantona. 

"Vidimo da nije potrebno mnogo finansija, samo je pitanje naše volje, rada i angažovanosti. Ja jesam u principu za zajedničku ponudu. Evo i ovo je prvi put da naše muzejske institucije zajedno nastupaju za Dan muzeja u organizaciji ICOM-a", rekao je Kurić.

U nastavku pogledajte raspored vožnji za Dan muzeja, a u galeriji kako je danas u Historijskom.

Stanice:
Vijećnica – Bošnjački institut – Muzeji  – Ilidža ( terminal ) – Tunel spasa

Polazak ispred Vijećnice:
9:00, 11:00, 14:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00

Polazak ispred Tunela spasa:
10:00, 12:00, 15:00, 18:00, 20:00, 22:00, 24:00

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije