Mensud Kečo - Od Bagdada do Pariza

Radiosarajevo.ba
Mensud Kečo - Od Bagdada do Pariza
/ Mensud Kečo postavlja izložbu
Kraj XX i početak XXI stoljeća obilježen je razaranjem, stradanjem naroda, migracijama, uništavanjem našeg i svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa, uništavanjem nama poznatih kultura i naroda. Ova činjenica nas prati posljednjih nekoliko godina.

Ovo je polazište za izložbu eminentnog bh. kipara Mensuda Keče, simboličkog naziva Od Bagdada do Pariza.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Collegium artisticum, od 20. maja do 7. juna 2017.

O izložbi Kečo kaže:

"Kroz ovu izložbu, koja obuhvata radove nastale u periodu posljednjih petnaest godina, pokušavam skrenuti pažnju sveukupne javnosti na procese koji se dešavaju na globalnom planu. Procese koji mijenjaju geopolitičke i kulturne mape od Bagdada do Pariza.

Mijenja se fizionomija i Bliskog Istoka i Europe. Ono što je počelo na našim prostorima devedesetih godina nastavlja se na globalnom planu (Azija, Afrika, Europa). Izložba predstavlja moj pogled na te procese, a obuhvata segment radova koji se odnose na nas same i naše traume, te dio radova koji je 'univerzalan' i koji se odnosi na stvaranje novih temelja kulture i civilizacije koja sve manje liči na onu koju smo poznavali. 

Izložba simboličkog naziva Od Bagdada do Pariza se bavi problemom stvaranja 'novih' formi, novog komponiranja i dekomponiranja poznatog a sada oštećenog i uništenog. Ponovna izgradnja na ruševinama memorije.

Ova izložba bi se mogla zvati i 'arhitektura skulpture' jer kao umjetnik pokušavam ukomponirati stare, poznate forme u jednu novu 'arhitektonsku' cjelinu čija je bit skulptura."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije