Manifestacija "Dani Kur'ana" u Sarajevu i Bihaću

Fena
Manifestacija "Dani Kur'ana" u Sarajevu i Bihaću
Foto: Anadolija / Kur'an
Program "Dani Kur'ana" najavio je za period od 12. do 16. juna u Sarajevu Iransku kulturni centar u okviru kulturne razmjene dviju zemalja a povodom ramazana.

Saradnik je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine.

Program će također biti realiziran od 19. do 22. juna u Bihaću u suradnji s Općinom i Muftijstvom bihaćkim.

Povodom toga će u Bosni i Hercegovini boraviti iranski umjetnici i predstaviti njihov rad izložbama kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

Izložba Dani Kur'ana sastojat će se iz nekoliko dijelova: izložbe iranske kaligrafije autora  Kave Tejmurija koji već 30 godina drži časove u iranskom Udruženju Kaligrafi te u nekoliko drugih ustanova za visoko obrazovanje u Iranu, potom izložbe intarzije, mozaika i rezbarije umjetnika Davuda Mullaija Avandžija, profesora na Fakultetu Zahra u Teheranu. Sastavni dio manifestacije bit će također izložba umjetničkih radova na pozlati čiji je autor Ruhullah Ishak Zade, profesor Univerziteta umjetnosti iz Isfahana.  

Manifestacija Dani Kur'ana, koja će se sastojati iz izložbe kur'anske kaligrafije, iluminacije, intarzije, ručnih radova vezanih za Kur'an, u Sarajevu će biti realizirana izložbom u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, gdje će 12. juna biti svečano otvorenje manifestacije.

U Bihaću će manifestacija biti relizirana u Gradskoj galeriji u kojoj će svečano otvorenje biti 19. juna.

Ulaz za sve posjetioce i u Sarajevu i Bihaću bit će besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije