Lutnja i okrestar: Edin Karamazov večeras otvara SCMF

Radiosarajevo.ba
Lutnja i okrestar: Edin Karamazov večeras otvara SCMF
/ SCMF: Edin Karamazov i Belma Alić na probi
Jedinstvena prilika da čujemo djela pisana za lutnju i orkestar pruža se večeras, u okviru prvog koncerta ovogodišnjeg Sarajevo Chamber Music festivala.

Najprestižniji regionalni festival kamerne muzike Sarajevo Chamber Music Festival već šesti put se održava u glavnom gradu BIH. Mjesto susreta muzičara i tradicionalne brojne publike je Dom Oružanih snaga BiH (Dom Armije), gdje će se od večeras (srijeda) pa do nedjelje svake večeri s početkom u 20.00 održavati izvrsni koncerti.

Tematski usmjeren ka konceptu Muzike kao Doma,  program šestog SCMF-a i ovaj put će predstaviti vrhunski internacionalni i bosanskohercegovački umjetnici, uz mlade muzičare i studente.

Na prvom koncertu u 20.00 sati nastupit će specijalni gost Festivala, slavni bosanskohercegovački, ali i svjetski lutnjist Edin Karamazov, uz Gudački orkestar Muzičke akademije, koji je u povodu 60. godišnjice Muzičke akademije u Sarajevu i rezidentni ansambl Festlvala, a vodi ga docentica Belma Alić.

Edin Karamazov se priključuje Festivalu kao dvostruko domaći umjetnik u slavljenju ideje muzike kao Doma. Ovaj domaći i internacionalni umjetnik pokazuje nam da kroz muziku trebamo njegovati kosmopolitsko viđenje svijeta u kojem sami (ne)određujemo granice svoga doma, i da smo, prihvatajući svjetsko muzičko naslijeđe kao svoje, zapravo građani svijeta. Dobitnik je prestižne Edison Award (2002), Premio Cubadisco za najboljeg stranog muzičara na Kubi (2009), nominiran za Grammy (2001), Brit Award (2007), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji (2011),  Diapason d'Or  i niz. Krzystof Penderecki, Arvo Pärt, Erkki-Sven Tuur, Peter Sculthorpe, Leo Brouwer, Dusan Bogdanović i Nikita Koshkin napisali su važna djela za gitaru ili lautu posvećena Edinu Karamazovu. Prateći jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za lutnju, izbor djela za prvo koncertno veče želja je Karamazova i organizatora da se sam Karamazov predstavi kao polistilist s visokim razumijevanjem muzike epoha od 17. do 21. stoljeća.

Tako će i program prvog koncerta biti posvećen djelima velikana svjetske muzike: Heinrich Ignaz Franz von Biber - Battalia C61; Ottorino Respighi - Stari plesovi i arije za lutnju: Suita br. 3 P172; Arvo Pärt - Fratres za lutnju i gudački orkestar; Johann Sebastian Bach - Svita za violončelo u G duru br. 1, BWV 1007 (arr. za lutnju Edin Karamazov); Antonio Vivaldi - Koncert za lutnju i gudački orkestar R 93.

Osim navedenih djela na koncertu će se premijerno izvesti i djelo kompozitora Igora Karače - Miserere za gudački orkestar i cjevasta zvona (praizvedba), narudžba Direkcije Festivala od ovog bosanskohercegovačkog kompozitora sa stalnom adresom u SAD-u. To je ujedno i dokaz da SCMF skrbi o umjetnosti i da je nastoji podržati unatoč nezainteresiranosti bosanskohercegovačkog društva za njen napredak i razvoj.

Tradicionalno, koncertu će prethoditi uvodno predavanje o koncertnom programu u 19.15, a dat će ga dr. Ivan Čavlović jedan od umjetničkih direktora Festivala. 

Gudački orkestar Muzičke akademije Sarajevo

Gudački orkestar je jedan od najvažnijih ansambala Muzičke akademije. Inicijatori i osnivači prvog Orkestra nakon rata, nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff, postavili su još 1999. cilj da repertoar, pored umjetničkog razvoja studenata, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na našim prostorima. Zbog svojih tadašnjih dosega ovaj je Orkestar već 2001. dobio prestižnu Europäische Förderpereis für Kammermusik Evropske kulturne fondacije. Ansambl je kratko vrijeme prestao s radom, a onda zahvaljujući agilnoj docentici violončelistici Belmi Alić i podršci tadašnjeg dekana, ansambl je ponovo pokrenut i za kratko vrijeme uspio stabilizirati svoj sastav, repertoar, redovnost nastupa, naprosto svoje umjetničke ciljeve kroz kontinuirani i siguran umjetnički žiot. Tako je u proteklih šest godina ansambl postao respektabilni sastav s brojnim nastupima izvodeći remek djela svjetske muzičke literature za gudačke orkestre.

Gudački orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu čine najbolji studenti Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru – smjer za gudače. Svake godine čak i najbolji studenti  gudačkih instrumenata prolaze strogu selekciju i samo oni najspretniji i oni koji žele naučiti svirati u ansamblu neobično osjetljivog zvuka, ulaze u sastav Orkestra za aktuelnu školsku godinu. Neki pak studenti ostaju u ansamblu tokom cijelog školovanja, a neki i mnogo nakon što su njihove akademske obaveze ispunjene. Talent i trud ovih studenata nagrađuje najprije njihova voditeljica od 2010. godine Belma Alić, onda i kolege studenti i profesori, ali najprije i najvažnije muzička javnost posjećujući njihove koncerte i tražeći njihov nastup ne samo u Sarajevu nego i u drugim sredinama. Ansambl je već ostvario solidnu međunarodnu reputaciju ansambla kojemu nije problem odsvirati i najteža djela komponovana za ovakve sastave. O tome zorno govori i namjera organizatora ovogodišnjeg Sarajevo Chamber Music Festivala da, nakon Manhattan String Quarteta, Gudački orkestar Muzičke akademije postane ovogodišnji rezidentni ansambl koji nosi veći dio repertoara.

Sastav Gudačkog orchestra MAS na SCMF 2016 čine: Violina I: Tamara Arsovski, Jelena Vidović, Alma Dizdar, Azra Dizdar, Amna Hujić; Violina II: Ilma Hodović, Melisa Karić, Anja Rajić, Emina Džanović, Viola / Viola, Aida Dajić, Ana-Maria Pilj, Lazar Vinković, Ajdin Mulabdić; Violončelo: Belma Alić, Lucija Gregov, Emina Ćatović, Manuela Ekmečić; Kontrabas: Dženis Mrkonjić, Fahrudin Strojil; Udaraljke: Dario Kos, Roko Đuzel; Čembalo: Miron Konjević i Umjetnička voditeljica Doc. dr. Belma Alić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije