Kulturni radnici iz BiH u posjeti evropskim institucijama

Radiosarajevo.ba
Kulturni radnici iz BiH u posjeti evropskim institucijama
/ bh. kulturni radnici u Briselu
Grupa bh. kulturnih radnika boravi u Briselu gdje se sastala s članovima Komiteta za kulturu (CULT) i grupe “Prijatelji BiH” u Europskom parlamentu

Robert Bubalo (Mediteran Film Festival Široki Brijeg); Ivo Čolak (Fondacija za kinematografiju BiH); Dino Mustafić (Festival MES Sarajevo); Nenad Novaković (Narodno pozorište RS Banja Luka); Haris Pašović (East West Centar Sarajevo) i Sara Vujković (Muzej savremene umjetnosti RS Banja Luka) u Briselu su na poziv Cristiana Dan Prede, izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH.

Tema razgovora je važnosti kulture u procesu europskih integracija BiH.

Diskusija o kulturi u BiH i odnosima s EU je pravovremena jer je EU nedavno usvojila Strategiju za međunarodne kulturne odnose. Ova strategija je kako se navodi “u centru međunarodnih odnosa EU” i smatra se “motorom socijalnog i  ekonomskog razvoja.” U tom kontekstu, istaknuta je i važnost međunarodne kulture naše zemlje,  kao i značaj kulturne saradnje između BiH i susjednih zemalja.

Bh. kulturni radnici su se također sastali i sa Diegom Maranijem, savjetnikom za kulturnu politiku u Evropskom eksternom servisu (EEAS) sa kojim su razmotrili ideje za razvoj kulture u BiH i njeno povećano povezivanje sa EU. U odvojenom sastanku, bh. kulturni radnici su razgovarali i sa Barbarom Gessler, direktoricom odjela u Kreativnoj Evropi i njenim saradnicima. U svim razgovorima, EU zvaničnici su podržali spremnost kulturnih radnika u BiH da razvijaju projekte koji će BiH snažnije povezati sa EU. Ove značajne sastanke bh. kultrunih radnika s EU zvaničnicima omogućio je ured Specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Larsa Gunnara Wigemarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije