Kompleks Tunela D-B: Otvorena izložba 'Ovo nam niko neće vjerovati'

Fena
Kompleks Tunela D-B: Otvorena izložba 'Ovo nam niko neće vjerovati'
/ Foto: Fena
Izložba 'Ovo nam niko neće vjerovati' autorice Šejle Šehabović otvorena je danas u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B u organizaciji Muzeja pozorišne umjetnosti i književnosti BiH i Fonda memorijala.

Šejla Šehabović, autorica izložbe ali i direktorica Muzeja, kazala je da posjetioci mogu vidjeti svjedočenja triju priča na plakatima koje se zovu Prijateljstvo, Ljubav i Vatra.

Foto: Fena - Kompleks Tunela D-B: Otvorena izložba

Foto: Fena

"Jedna je priča kćerke pisca koji je bio  kum raznom zločinu, druga o čovjeku koji je u ratu krao knjige iz kuće optuženika za ratne zločine, a treća o prevoditeljici koja dobiva zadatak u ratu da prevede roman 'U zemlji posljednjih stvari' za sedam dana, a koji je prvi prevedeni roman nakon rata u BiH", pojasnila je.

Šehabović je naglasila da je izložba nastala nakon otkrića da je cjelokupni tiraž knjige 'Čudnovato' Derviša Sušića nestao u ratu, jer je štampan pred sami početak.

Foto: Fena - Kompleks Tunela D-B: Otvorena izložba

Foto: Fena

"To je upravo bila inspiracija da počnem razmišljati koliko postoji takvih priča o knjigama iz rata. Izložba je nastala iz osjećaja da je vrijeme da počnemo prebrojavati naše gubitke", istakla je.

Također je dodala da planiraju napraviti online arhiv o pričama ljudi o knjigama u ratu te svjedočanstvima koliko su ustvari knjige potrebne u životu ljudi.

Vršilac dužnosti direktora Fonda memorijala Suad Zijadić govorio je o dugoj saradnji ovih dviju institucija kulture te istakao da je izložbom vrlo zadovoljan prvenstveno jer je drugačija, a posebno jer tretira temu o knjigama u ratu.

Izložba će biti otvorena do 31. maja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije