Književno veče sa Zacharyjem Karabashlievom

Radiosarajevo.ba
Književno veče sa Zacharyjem Karabashlievom

Gost Sarajeva u sklopu evropskog rezidencijalnog programa za književnike i književne prevoditelje je  bugarski pisac Zachary Karabashliev. Njegov debitantski roman, „18% Gray“ najprodavaniji je roman u Bugarskoj, a doživio je  7 izdanja i osvojio prestižnu nagradu „Bugarski roman godine“ Edward Vick Fondacije.

U sklopu Summer Book Festa, kojeg organizuju Universitiy Press i Biblioteka Sarajeva, Sarajevski otvoreni centar i Književna mreža TRADUKI su priredili književno veče sa Zacharyjem Karabashlievom, koje će se održati u četvrtak, 19. jula u 19 sati na Trgu osloboeđenja - Alija Izetbegović. Moderatorica književne večeri je Belma Arnautović.

Zachary Karabashliev, rođen 1968 u Varni, savremeni je bugarski pisac i dramatičar. Diplomirao je bugarsku filologiju na Univerzitetu u Shumenu. Od 1997 godine živi sa svojom obitelji u San Diego, u SAD-u. U BBC-voj kampanji „The Big read“, anonimnim glasanjem, uvršten je u „100 bugarskih knjiga koje volimo čitati“. Njegova druga knjiga, „A Brief History of the Airplane“ osvojila je nagradu Heliokona kao knjiga godine 2009, a drama „Sunday Evening“ dobila je jednu od najprestižnijih pozorišnih nagrada u Bugarskoj – ASKEER nagradu 2009. godine. Drama „Recoil“ nagrađena je kao najbolja nova bugarska drama, a trenutno se priprema za izvođenje u pozorištu. Zachary Karabashliev također piše i kratke priče, eseje i članke za lifestyle i književne časopise i novine.
 
Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje zajednički je  program Književne mreže TRADUKI i Sarajevskog otvorenog centra. Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istovremeno njihov književni i prevoditeljski rad predstavi bosanskohercegovačkoj publici. Sarajevo će ove i sljedeće godine biti domaćin velikom broju autora/ica iz cijele Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije