Kamerni najavljuje: Knjiga Aleksandra Hemona pretočena u pozorišnu predstavu

Radiosarajevo.ba
Kamerni najavljuje: Knjiga Aleksandra Hemona pretočena u pozorišnu predstavu
/ Sabrina Begić i Džejna Avdić
"Knjiga mojih života", zbirka kolumni trenutno najuspješnijeg bh. pisca, doživjet će svoje teatarsko uprizorenje na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55.

Za ovaj, za kulturni život BiH važan teatarski pothvat, najzaslužnije su mlada redateljica Sabrina Begović koja je prije skoro dvije godine odabrala ovu knjigu i započela rad na njoj, te dramaturginja Džejna Avdić koja je zbirku kolumni pretvorila u dramski tekst. 

Ove sedmice u Kamernom teatru započele su i prve probe, a ansambl koji će realizirati predstavu obećava mnogo. U glavnoj ulozi - Aleksandra Hemona utjelotvorit će Boris Ler, dok će ostale uloge tumačiti Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

Knjiga mojih života Aleksandra Hemona svoju teatarsku premijeru trebala bi doživjeti 26. maja. 

"Želimo da se srodimo s vremenom koje je iza nas i s onim ispred nas, da analiziramo naš prošli i sadašnji momenat. Hemon je fantastičan pisac, odrastala sam i sazrijevala čitajući njegove kolumne i knjige. Smatram da on tretira našu stvarnost onako kako je ja osjećam", izjavila je Sabrina Begović na prvoj najavnoj  konferenciji za medije.

Veliki izazov za dramaturginju bio je kako knjigu kolumni u kojoj nema ni jedne jedine replike, pretočiti u dramski tekst. Džejna Avdić ističe da Knjiga mojih života posjeduje izuzetan dramski naboj, jer donosi mnoge intimne momente nabijene emocijama.

Knjiga mojih života je zbirka je autobiografskih eseja u kojima Aleksandar Hemon govori o vlastitim sjećanjima na život u Sarajevu prije rata, tokom ratnog vihora i današnjem životu u Chicagu. Priča je to o izgubljenom ljudskom biću, umjetniku u raskoraku između "neba i zemlje" koji pokušava naći odraz sunca pod tuđim nebom.

Veliko zadovoljstvo što radi s ovom ekipom naglasila je Maja Izetbegović, istaknuvši da joj je posebno drago što se ovom predstavom na suptilan, emotivan i ljudski način bave Sarajevom i našim životima, ali i Hemonovim životom u Chicagu.     

"Ova knjiga otvara i pitanje identiteta kroz tematiziranje izbjeglica kao, nažalost, velike svjetske teme. U predstavi ćemo se baviti time šta znači emigrirati, da li te prihvata druga sredina te nizom drugih egzistencijalnih pitanja", ustvrdila je ona, ocijenivši da je riječ o vrlo aktuelnom i emotivnom tekstu.

Glumac Boris Ler knjigu vidi kao iznimno vrijedan dokument i materijal koji treba ostati zabilježen za historiju generalno. Podvlači da Hemon o događajima u Sarajevu i van njega piše na razumljiv i često duhovit način.

"Knjiga je jako pitka i razumljiva na nekom ljudskom nivou. Mislim da se dramatizacijom uspjela izvući srž onoga što je Hemon želio reći", kazao je on, podvukavši veliku odgovornost što će utjeloviti tog bh. književnika kojeg iznimno cijeni kao autora i čovjeka.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović naglasio je da će se Hemonov tekst prvi put naći na sarajevskim pozorišnim daskama, te da je riječ o sjajnoj knjizi i odličnoj glumačkoj postavi. Raduje se "još jednom u nizu dragulja na sceni Kamernog", naglasivši da su u razgovorima s Hemonom o otkupu teksta u konačnici ga dobili na poklon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije