Jagoda Buić: Sarajevsku izložbu posvetila Karimu Zaimoviću

Radiosarajevo.ba
Jagoda Buić: Sarajevsku izložbu posvetila Karimu Zaimoviću
U Umjetničkoj galeriji BiH je od početka jula postavljena retrospektivna izložba Jagode Buić, organizirana povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH.

Riječ je o izložbi tapiserija, kolaža i skulptura Jagode Buić, svjetski afirmirane umjetnice i dobitnice mnogih priznanja.

Osim izloženih tapiserija, kolaža i skulptura, posjetioci se mogu bolje upoznati sa stvaralaštvom Jagode Buić kroz njen razgovor s Borom Draškovićem.

Muhamed Karamehmedović je o stvaralaštvu Jagode Buić napisao: "Dogodilo  se u Sao Paulu 1975. kada su posjetioci bez daha prolazili kroz  'crne prostore' Jagode Buić, kroz Čarobnjakov ekspresivni vrt na međunarodnom bijenalu na kojem su se sudarili i suočavali oblici od vune i kostrijeti – i posmatrači s poremećenim i uznemirenim ambijentom. Kretali su se u čudu između neviđenih suprotnosti, između sna i jave, realnog i nadrealnog, shvatajući da je taj raspon bezgraničan. Kretanje između tih suprotnosti kao da je odražavalo stvaralačko kretanje Jagode Buić – njeno jednako postojanje u mislima i u onim davnim počecima euklidovske vizije svijeta i antičkih tkalja do ove nove modernosti njene tapiserije koja se sliva u slapovima, dokazujući da ta vunena nit postoji i u ovom našem svijetu, u ovom sada, u Jagodinom danu. Od tada, u onom ranije i u ovom sada - možemo reći da se u opusu Jagode Buić, u njoj samoj, kao u rijetko kojem jugoslavenskom stvaraocu, utjelovilo putovanje."

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie fur angewandte Kunst u Beču.

Umjetnica je sarajevsku izložbu posvetila Karimu Zaimoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije