Ne propustite izložbu: "Laura Papo Bohoreta - Sefardska žena u Bosni"

Radiosarajevo.ba
Ne propustite izložbu: "Laura Papo Bohoreta - Sefardska žena u Bosni"
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH poziva građane da 29. juna 2017. godine prisustvuju otvorenju izložbe "Laura Papo Bohoreta - Sefardska žena u Bosni", posvećene životu i djelu Laure Papo Bohorete.

Autorica izložbe je Tamara Sarajlić-Slavnić, dok je dizajn napravio Branko Dursum. Izložba koja će biti otvorena u 20 sati, nastala je zahvaljujući podršci Sarajevskog otvorenog centra i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju.

Laura Papo Bohoreta (1891- 1942.), bila je sefardska spisateljica i prosvjetiteljica. Ugled i popularnost je stekla i pozorišnim komadima koje je pisala na ladinu - jeziku sefardskih Jevreja koji su živjeli i još uvijek žive u Sarajevu.

Svojim spisateljskim radom Laura Papo je htjela sačuvati od zaborava i potpune propasti one kulturne tekovine španskih doseljenika koje su s njima živjele, umirale i nestajale.

 

Iz Bohoretinog života:

Kćerka Jude i Estere Levi u Sarajevu je provela čitav svoj život. Godine 1911. udala se za Danijela Papu i u braku dobila dva sina: Leona i Kokija. Na samom početku rata, 1941. godine, oba su joj sina ustaše odveli u Jasenovac. Slomljena tugom i brigom, Laura Papo Bohoreta se razboljela i umrla u sarajevskoj bolnici 1942. godine. Nije znala da su joj sinove ustaše ubile već na putu prema logoru. Bila je književnica i prevoditeljica, a ističe se njen rad na istraživanju prošlosti sefardske bosanske žene. Njena studija La Mužer Sefardi de Bosna (Sefardske žene u Bosni) predstavlja prvu na svijetu kulturografsku i etnografsku knjigu o sefardskoj ženi. Taj dragulj kulturno-historijskog naslijeđa u BiH reizdan je 2005. (izdavačka kuća Connectum) u prijevodu prof. dr. Muhameda Nezirovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije