Izložba koju trebaju vidjeti mnogi očevi iz BiH: Očevi u Švedskoj

Radiosarajevo.ba
Izložba koju trebaju vidjeti mnogi očevi iz BiH: Očevi u Švedskoj
"Provesti sa sinom prve mjesece njegovog života je najviše što mogu da uradim za naš odnos" - kaže jedan od očeva prikazanih na jedinstvenoj fotografskoj izložbi koja prikazuje tate u Švedskoj koji koriste "porodiljski" dopust.

Očevi u Švedskoj je izložba fotografija odabrane grupe očeva koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama u periodu od najmanje šest mjeseci. Zakon u ovoj državi to im dopušta, a brojni očevi odlučuju se da iskoriste ovo pravo. 

Fotograf Johan Bävman ispituje zašto su ovi očevi odlučili ostati kod kuće da se brinu o djeci, kakvo je to iskustvo, i na koji način je to promijenilo njihov odnos sa njihovim roditeljima i djecom. Cilj izložbe je da pokaže učinak rodne ravnopravnosti u roditeljstvu na pojedinca i društvo.

Predivne fotografije izložene u Historijskom muzeju u Sarajevu, inspirisat će mnoge očeve i pozvati ih da se posvete svojoj djeci, pa  makar na petnaestak minuta dnevno, te time uraditi mnogo za odnos povjerenja, sigurnosti i porodičnu harmoniju.

U organizaciji Švedskog instituta, Ambasade Švedske u BiH i kompanije Print Design Sarajevo, izložba će u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu biti prikazana od 7. do 20. juna 2017.

Prilikomo tvaranja izložđbe, u Historijskom muzeju organizirana je panel diskusija koja je najavila novu bh. inicijativu pod nazivom #BHtate.

U panel diskusiji sudjelovao je i ambasador Švedske u BiH  Andres Hagelberg koji je u svom jučerašnjem govoru povodom obilježavanja Dana državnosti Švedske, istaknuo važnost unapređivanja rodne ravnopravnosti u BiH kao neophodnog u procesu pridruživanju EU. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije