Izložba Granice: Uloga i izazovi savremenih granica u svijetu

Radiosarajevo.ba
Izložba Granice: Uloga i izazovi savremenih granica u svijetu
Izložba pod nazivom Granice biće otvorena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a u partnerstvu sa Francuskim Institutom u BiH.

Izložbu je osmislio i realizirao Nacionalni Muzej istorije imigracije (Francuska) Ceremonija otvorenja izložbe održat će se u srijedu, 14. juna, u 18 sati.

Nakon otvaranja izložbe biće održano i predavanje pod nazivom "Granice - utopija ili stvarnost" Zlatka Dizdarevića, novinara i bivšeg diplomate.

O izložbi

U dvadeset i prvom stoljeću, u znaku globalizacije ekonomije, ubrzanju trgovine između zemalja i rasta populacije, Nacionalni Muzej istorije imigracije Francuske predstavlja izložbu čiji je cilj da se shvati uloga i izazovi savremenih granica u svijetu i pokušava da slijedi tragove prošlosti do današnjih dana.

Ova izložba postavlja pitanja realnosti koja vraća pojam granica. Fotografije, mape, predmeti, umjetnička djela, članci, video, priče, književnih djela i priče migranata, čine tematski dio koji nudi ključ razumijevanja i poziva posjetioce da istraži savremena pitanja u svijetu i posebno u Evropi i Francuskoj.

Sastavljena od 20 panela putujuća izložba Granice predstavlja ključne historijske i geopolitičke koncepte, u narativu koji kombinira historiju velikih seoba, geografiju granica, svjedoke prelazaka i poglede savremenih umjetnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije