Istinski heroj grada: Dao je život da spasi čovjeka od nečovjeka

S. H.
Istinski heroj grada: Dao je život da spasi čovjeka od nečovjeka
TV1 / Prtscr
Kao i prethodnih godina, pravednika se sjete samo rijetki.

Jučer su na Europski dan sjećanja na pravednike učenici Prve gimnazije i predstavnici društva prijatelja grada Sarajeva položili vijence i tekstove na grob Gorana Čengića na gradskom groblju Bare, čovjeka koji je izgubio život pokušavajući spasiti svog komšiju.

On je na Grbavici 14. juna 1992. godine pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića. Obojicu je potom na Trebević odveo i ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, poznat i kao "monstrum s Grbavice".

Iako je ono što je Čengić uradio istinski herojski čin, do danas mu se Sarajevo nije odužilo, a sjete ga se samo rijetki 6. marta kada se obilježava ovaj dan.

"Bila je to građanska hrabrost u ratu, a to je i građanska hrabrost danas", rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica Prve gimnazije u Sarajevu Jasmina Melkić, institucije koju je pohađao Goran Čengić.

Prva gimnazija ne dopušta da se zaboravi herojski čin njihovog bivšeg učenika.

Prošle godine je u školi organiziran konkurs na temu građanske hrabrosti zahvaljujući pomoći nevladinih organizacija, ali ove godine, uprkos želji da se konkurs ponovi, novca za održavanje istog nije bilo.

Čengića su se sjetili simbolično - vijencima i tekstovima.

U bivšoj Jugoslaviji bio je poznat kao vrsni rukometaš koji je pored nastupa za reprezentaciju SFRJ igrao za Crvenu zvezdu, Bosnu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije