Inkluzivni teatar u punom smislu: 'Iza kulisa Biskvit zemlje'

V.A.Z.
Inkluzivni teatar u punom smislu: 'Iza kulisa Biskvit zemlje'
Nikola Blagojević / Iza kulisa Biskvit zemlje
Predstava 'Iza kulisa Biskvit zemlje' slikovito objašnjava šta znači društvo jednakih mogućnosti

Autorica predstave Jess Thom ima Touretteov sindrom, a ovaj neurološki poremećaj pretvorila je u teatarsku predstavu koja na najdirektniji način potvrđuje značaj i potencijale inkluzivnog teatra.

Tourettov sindrom je poremećaj koji se, po nekim procjenama, javlja kod 10% ljudi - riječ je o nekontrolisanim tikovima, bilo da su u  pitanju motorične geste poput treptanja, slijeganja ramenima, ili nesvjesno izgovaranje nekih riječi. 

Riječ koju Jess Thorm izgovori ponekad i 16.000 puta dnevno je 'biskvit'. 

To neobično neurološko stanje omogućava joj da ima jedinstven pogled na život, pogled koji ona sad prezentira svijetu.

Ova solo-predstava dvaju žena kombinira komediju, lutkarstvo, pjesmu i nevjerovatne tikove kako bi istražila spontanost, kreativnost, invalidnost i sve ono što nikad ne biste ni pomislili da bi vas moglo nasmijati.

Jess neurološki nije u stanju držati se teksta te je stoga nemoguće imati dvije iste predstave. I tu počinje sva zabava - a rekli bismo, i ozbiljno razmišljanje o društvu jednakih mogućnosti.

Na sceni je uz nju glumica Jess Mabel Jones, te ove dvije dinamične žene kroz duhovitu igru i pripovijedanje  istinitih životnih epizoda oblikuju snažnu predstavu o kojoj ćemo još dugo razmišljati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije