Ilma Rakusa: Volim Sarajevo, Bosnu i svoje prijatelje

Jasmina Ćebo
Ilma Rakusa: Volim Sarajevo, Bosnu i svoje prijatelje
/ Ilma Rakusa
Ilma Rakusa, književnica, prevoditeljica i kritičarka, rođena 1946. u slovensko-mađarskoj porodici u Rimavskoj Soboti u Slovačkoj, ovogodišnja je dobitnica priznanja Bosanski stećak.
"Ovo mi mnogo znači jer volim Sarajevo, volim Bosnu i svoje prijatelje i zato mi je jako drago da sam sad uže povezana s gradom", kazala je Rakusa.
 
Nit vodilja Sarajevskih dana poezije jeste vrijeme, odnos književnosti i vremena. Na pitanje šta znači za njenu književnost vrijeme, odgovorila je:
 
"Vrijeme i prostor, ljubav i smrt, vrijeme i smrt – sve je povezano i prolazno. Vrijeme je za svakog pisca jako važno. Karahasan je pomenuo moju knjigu Polakše (Langsamer), koju sam pisala 2005. godine. To je jedan zaista veliki esej na temu koja je aktuelna, nije staromodna i u kojoj pišem da ne trebamo živjeti brzo, jer nije dobro za tijelo i dušu."
 
A da li je primijenila u svome životu sporiji sistem življenja, kazala je da pokušava iako nije nimalo lako.
 
"Ja putujem, ali pokušavam 'laganije' da živim".
 
Ilma Rakusa je velika posrednica između kultura i jezika, ali i pjesnikinja i pripovjedačica koja nas svojim pjesmama, svojom poetskom prozom, svojim esejima podsjeća da ponovno zadobijemo onaj elementarni smisao za svijet oko sebe, i nebrojene svjetove koje čovjek nosi u sebi.
 
Ljubitelji književnosti imat će priliku upoznati se s poetikom Ilme Rakuse u više navrata tokom ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije, a u četvrtak, 29. septembra mogu učestvovati i u njenoj radionici u sklopu susreta bosanskohercegovačkih prevodilaca.

Raspored događaja u okviru Festivala

 utorak, 27. septembar – Večer švicarske književnosti uBošnjačkom Institutu u Sarajevu s početkom u 20.00 sati (na njemačkom jeziku uz osiguran prijevod na BHS)

srijeda, 28. septembar Književni susret s Franzom Hohlerom u Muzeju grada Zenica u Zenici s početkom u 18.00 sati

srijeda, 28. septembar Međunarodna književna večer uUmjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu s početkom u 20.00 sati

četvrtak, 29. septembar – Večer laureta posvećena Ilmi Rakusi u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu s početkom u 20.00 sati (na njemačkom jeziku)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije