I u BiH proslavljena Kineska nova godina

Radiosarajevo.ba
I u BiH proslavljena Kineska nova godina
Veliki vatromet na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu najavio je proslavu Kineske nove godine i predstavlja dosad najspektakularnijeg doček ovoga praznika u glavnom gradu BiH.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo bila je domaćica programa kojim je obilježen ovaj veliki praznik kojeg u svijetu obilježava preko milijardu ljudi. 

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, događaju je prisustvovao sa suprugom.

U nedjelju 28.  januara za Kineze nastupa Godina Pijetla, zamijenjvši staru Godinu Koze.

Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu povodom Kineske nove godine nastupio je i ansambl Sichuan Youth Art. 

Sičuanski mladi umjetnički ansambl koji nastupa u Sarajevu jedna je od najpoznatijih umjetničkih trupa u ovoj provinciji poznatoj po zanimljivoj gastronomskoj kulturi. Sastoji se od Sičuanskog omladinskog opernog ansambla, Omladinog pjevačkog i plesnog ansambla, te Sičuanskog dječijeg umjetničkog ansambla koji se nalazi pod Stručnim umjetničkim koledžom Sičuana.

Kineska nova godina ili Festival proljeća najznačajniji je praznik koji se slavi u Kini, ali i među Kinezima širom svijeta. Proslavlja se prvog dana prvog mjeseca nove lunarne godine i ustanovljen je još od vremena Dinastije Xia (2100-1600. prije nove ere).

Danima uoči praznika vlada praznična atmosfera i kupovina namirnica, ljudi šiju novu odjeću, odaju poštovanje precima, pripremaju porodični banket, stavljaju novogodišnje slike na zidove.

Tokom Festivala proljeća mnogi dekoriraju prozore sa različitim papirnatim oblicima kao što su likovi iz kineske opere, cvijeće, ptice, ribe... U sjevernom dijelu Kine običaj je da se za ovaj praznik okupi porodica i objeduje tjestenina jiaozi.

Kako je izgledao vatromet ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu pogledajte u našem video prilogu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije